Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-14 15:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/martin-gelin-viktor-orban-jamfors-med-nazister-men-far-staende-ovationer-i-texas/

VÄRLDEN | KOMMENTAR

Martin Gelin: Viktor Orbán jämförs med nazister men får stående ovationer i Texas

Ungerns kontroversielle premiärminister Viktor Orbán möts av stående ovationer på CPAC-konferensen i Dallas.
Ungerns kontroversielle premiärminister Viktor Orbán möts av stående ovationer på CPAC-konferensen i Dallas. Foto: Zach D Roberts/TT

För tredje gången på mindre än ett år har den amerikanska högern ordnat en konferens tillsammans med nationalister från Ungern. CPAC, den största årliga konferensen för republikaner och konservativa i USA, hade i år Ungerns kontroversielle premiärminister Viktor Orbán som hedersgäst.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Orbán har nyligen väckt starka protester efter ett tal i Rumänien, där han kritiserade ”rasblandning” och talade om den ungerska befolkningen som en ren ras.

– Vi ungrare är inte en blandad ras, och vi vill inte bli en en blandad ras, sade Orbán i talet.

Orbán anspelade även på ”det stora folkutbytet”, en högerextrem konspirationsteori, och tycktes skämta om nazisternas gaskammare. En av Orbáns rådgivare, Zsuzsa Hegedus, sade upp sig i protest efter talet och jämförde Orbáns retorik med nazister som Joseph Goebbels. Talet fördömdes även av The International Auschwitz Committee.

Men på CPAC i Texas blev Orbán ändå inbjuden som hedersgäst.

I CPAC:s styrelse var det ingen som ville kommentera Orbáns tidigare uttalanden.

I stället möttes han av stående ovationer och högljutt jubel från en publik av mestadels unga republikanska aktivister i Dallas, Texas.

I talet på CPAC verkade Orbán göra ett tappert försök att låta som en amerikansk idrottstränare, med en rad retoriska klichéer hämtade från baseball och amerikansk fotboll.

Men det mesta av talet var klassisk Orbán. Han rasade mot invandringen, kritiserade samkönade äktenskap och avfärdade alla som kritiserat hans tal om rasblandning som ”idioter”.

– Globalisterna kan dra åt helvete. Jag är i Texas, sade Orbán avslutningsvis.

De senaste två åren har USA:s republikaner gjort allt mer omfattande försök att närma sig Ungerns nationalister. Nya tankesmedjor har lanserats för att stärka samarbeten mellan länderna, den populära nationalistiska programledaren Tucker Carlson har rest till Ungern för en rad reportage som hyllat Orbáns regim och konferensen CPAC flyttade till Budapest tidigare i år, för första gången någonsin.

Även där talade både Viktor Orbán och Donald Trump, som inledde konferensen med att via videolänk hylla Orbán som en ”stor ledare och gentleman”, medan Orbán sade till republikanerna i USA att ”vi måste koordinera våra trupper och ta tillbaka våra institutioner.”

Trump och Orbán möttes även tidigare i veckan på Trumps golfbana i New Jersey.

Samarbetet med Ungern handlar inte bara om svulstig, nationalistisk retorik. Det speglar ett genuint ideologiskt skifte bland republikanerna, där de börjat omfamna en stark centralstyrd statsapparat och ideologiskt styrda domstolar som politiska verktyg för att genomföra högerradikala reformer.

CPAC i Dallas präglades även flera försök att försvara de Trump-anhängare som stormade kongressen i Washington förra året. 882 personer är misstänkta för brott efter stormningen och dussintals av dem har redan dömts till mångåriga fängelsestraff. Men Donald Trump har i flera tal under året framställt dem som patriotiska martyrer och offer för en häxjakt av ett politiskt motiverat FBI.

På CPAC talade Texas-senatorn Ted Cruz om just ”Joe Bidens FBI” som ”ser på er i det här rummet som farliga radikaler”, vilket möttes av högljudda jubel.

I ett av båsen på konferensgolvet på CPAC visades en ny sorts nationalistisk performancekonst, i ett försök att väcka sympati för de brottsdömda Trump-anhängarna bakom stormningen. I vad som skulle föreställa en fängelsecell med järngaller satt en ung man med röd Trump-keps inlåst på en brits och grät med ansiktet i händerna, timme efter timme. Den unga mannen var en skådespelare som skulle föreställa just en av Trump-anhängarna som dömts för brott efter stormningen, enligt en reporter från New York Magazine.

Flera opinionsmätningar visar att sommarens förhör om stormningen i Washington har skadat Donald Trump.

På CPAC märktes inga spår av detta.

Läs mer:

Michael Winiarski: Putins bästa vän i EU vill stoppa ”rasblandning”

Ämnen i artikeln

USA
Donald Trump
Texas

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt