Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-24 23:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/massivt-raddningspaket-efter-oversvamningar/

VÄRLDEN

Massivt räddningspaket efter översvämningar

Angela Merkels regering samlades på onsdagen för att godkänna ett stort stödpaket efter översvämningarna som drabbat flera länder i Europa.
Angela Merkels regering samlades på onsdagen för att godkänna ett stort stödpaket efter översvämningarna som drabbat flera länder i Europa. Foto: Axel Schmidt/AFP

Angela Merkels regering samlades på onsdagen för att godkänna ett stort stödpaket för återbyggnad och skydd av översvämningsdrabbade regioner i Tyskland.

Samtidigt uppges hoppet om att hitta överlevande i stort sett vara ute.

TT Text

En vecka efter den värsta översvämningskatastrofen på ett halvt sekel kommer den tyska regeringen att frigöra stöd för förstörda bostäder, affärsrörelser och infrastruktur.

Tysklands federala regering står redo att hjälpa till med mer än de motsvarande två miljarder svenska kronor som tidigare utlovats, uppger finansminister Olaf Scholz på onsdagen.

Dödssiffran i Tyskland har stigit till minst 170. Räddningstjänst letar fortfarande efter saknade medan de röjer vägar och pumpar ut vatten ur översvämmade källare. Men det är nu mycket sannolikt att det rör sig om att hämta kvarlevor, enligt räddningstjänsten – inte överlevande.

Förbundskansler Angela Merkel lovar göra allt hon kan för att ”pengarna ska nå människor snabbt”.

– Jag hoppas att det ska vara en fråga om dagar, säger hon och tillägger att hon träffat offer som ”inte hade mer än sina kläder kvar”.

Tyskland kommer att ha råd med kostnaderna för översvämningen och stödpaketet kommer inte att innebära några drastiska förändringar av landets ekonomiska planer, enligt finansminister Scholz.

Ämnen i artikeln

Tyskland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt