Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-30 12:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/mer-an-50-personer-har-dodats-i-valdsamma-protester-i-peru/

VÄRLDEN

Ännu en våldsam natt i Peru – populäraste turistattraktionen Machu Picchu stängs

Bild 1 av 3
Foto: Martin Mejia/AP
Bild 2 av 3
Foto: Guadalupe Pardo/AP
Bild 3 av 3
Foto: Martin Mejia

Peru har skakats av våld sedan den tidigare presidenten Pedro Castillo avsattes för sex veckor sedan. Fler än 50 människor har dödats.

De senaste tre dagarna har tusentals demonstranter drabbade samman med polis i huvudstaden Lima. Även på andra håll fortätter protesterna och på lördagen stängde myndigheterna landets största turistattraktion Machu Picchu.

Demonstranterna, som kräver att presidenten Dina Boluarte avgår omedelbart, kastade på nytt sten och glasflaskor mot polisen i Lima. Polisen svarade med tårgas. Enligt medier har demonstranter stoppats från att ta sig fram till en rad viktiga myndighetsbyggnader, däribland kongressen.

Samtidigt fortsätter protesterna i andra delar av landet. Som en direkt följd av våldsamheterna beslöt myndigheterna på lördagen att stänga landets största turistattraktion, Inkastaden och världsarvet Machu Picchu. I den näst största staden Arequipa har protesterna påverkat flygtrafiken. I Cusco-regionen har en gruva stängts, sedan demonstranter belägrat området, enligt nyhetssajten El Peruano.

I början av december förra året greps den dåvarande presidenten, vänsterpopulisten Pedro Castillo, efter att ha upplöst parlamentet och försökt genomföra en statskupp. Detta inför en omröstning i parlamentet om att ställa presidenten inför riksrätt.

Vicepresidenten Dina Boluarte svors in i hans ställe. Det blev startskottet för de protester som sedan dess skakat Sydamerikas tredje största land.

Pedro Castillo har sin väljarbas på landsbygden. Den här veckan har tiotusentals demonstranter vällt in till huvudstaden från fattigare regioner i Anderna, från gränstrakterna till Bolivia och Ecuador och områden utefter Stilla havskusten. Många har gått till fots i flera dagar. När demonstranterna intagit huvudstaden ökar pressen på regeringen.

Protester i Perus näst största stad Arequipa.
Foto: Diego Ramos/AFP

Regeringen ha svarat med att utlyst undantagstillstånd i Lima och tre andra regioner. Undantagstillståndet ger armén rätt att ingripa för att upprätthålla ordningen och upphäver flera konstitutionella rättigheter såsom mötes- och rörelsefriheten.

Den senaste månadens oro runtom i Peru har krävt över 50 människoliv. Från de senaste händelserna i Lima rapporteras att tiotals personer har skadats. FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter har uttryckt stark oro för det tilltagande våldet i Peru.

Landsbygdsborna ser det som en kupp att Pedro Castillo avsattes från presidentposten. Han var landets förste ledare med fattig bakgrund i bergen i norr, och demonstranterna anser att maktskiftet var den traditionella elitens regelvidriga sätt att göra sig av med honom.

– Vi vill ha bort den där inkräktaren, hon representerar inte oss, säger säger demonstranten Zulema Chacón till The Guardian.

– Det är regeringen som är tjuvar, de bara ljuger och ljuger för oss. Folket har vaknat, vi är inte barn längre, vi vet hur man läser och skriver – ingen kan tala om för oss vad vi ska göra, säger butiksinnehavaren Delia Zevallos.

Pedro Castillo kommer att åtalas för uppror.
Foto: Carlos Garcia Granthon

Presidenten Dina Boluarte har utlovat nyval 2024, men demonstranterna kräver val snabbare än så. Hon fördömde de senaste dagarnas våldsamma protester i Lima. Boluarte har flera gånger sagt att hon inte tänker avgå och anklagar demonstranterna för att ha en ”agenda som landet inte behöver”, rapporterar El Peruano.

Pedro Castillo har förts till ett säkerhetsfängelse och ska åtalas för uppror. När han greps var han på väg till den mexikanska ambassaden i Lima för att söka politisk asyl.

Ämnen i artikeln

Peru
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt