Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-01 17:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/mexiko-infor-rokforbud-pa-offentliga-platser/

VÄRLDEN

Mexiko inför rökförbud på offentliga platser

Mexiko har infört en av världens hårdaste tobakslagar, rapporterar BBC. Rökning på offentliga platser totalförbjuds. Lagen inkluderar även ett förbud mot tobaksreklam.

TT Text

Mexiko har sedan 2008 en lag om rökfria zoner på barer, restauranger och arbetsplatser men nu utvidgas den till alla offentliga platser, som parker, stränder och hotell. I praktiken kommer det att innebära att människor endast får röka hemma och på privata platser.

Även e-cigaretter omfattas av nya restriktioner, särskilt inomhus.

Förbudet applåderas av Pan American Health Organization, som verkar för bättre folkhälsa i Amerika. Varje år dödar tobaksanvändning omkring en miljon människor på de amerikanska kontinenterna och minskat tobaksbruk är det lättaste sättet att minska dödligheten i världen, säger organisationen i ett uttalande.

Andra har väckt praktiska frågor om lagens införande, skriver BBC. Med en så pass hög poliskorruption som Mexiko har, så befarar vissa att poliser kommer att ta emot mutor i stället för att bötfälla personer som bryter mot lagen.

Ämnen i artikeln

Hälsa
Mexiko
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt