Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-02 08:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/michael-winiarski-bidens-kompromiss-om-gasledningen-ar-en-gava-till-putin/

VÄRLDEN | KOMMENTAR

Michael Winiarski: Bidens ”kompromiss” om gasledningen är en gåva till Putin

USA och Joe Biden släpper kravet att gasledningen Nord Stream 2 mellan Ryssland och Tyskland ska stoppas. Angela Merkel fick som hon ville – men den stora vinnaren är Vladimir Putin.
USA och Joe Biden släpper kravet att gasledningen Nord Stream 2 mellan Ryssland och Tyskland ska stoppas. Angela Merkel fick som hon ville – men den stora vinnaren är Vladimir Putin. Foto: Saul Loeb/AFP

Tyskland kan komma att fördubbla sin import av rysk naturgas under de kommande åren, sedan USA har accepterat att Nord Stream 2 – den omstridda gasledningen under Östersjön – får fullbordas. Ukraina protesterar, men Vladimir Putin är belåten med att få ett ökat geopolitiskt inflytande i Europa.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Det var under förbundskansler Angela Merkels USA-besök i förra veckan som hon och president Joe Biden nådde en uppgörelse om Nord Stream 2. Av Vita huset framställs avtalet som en kompromiss, men kritikerna betraktar det snarare som en avgörande amerikansk eftergift.

USA motsatte sig Nord Stream 2 redan under Donald Trumps tid, och Biden har fortsatt på den linjen. Argumentet har varit att gasledningen kommer att öka Europas beroende av ryska energiresurser.

Även Ukraina, men också Polen, har bittert motsatt sig Nord Stream 2. Dessa länder ser projektet som ett hot mot sin nationella säkerhet och befarar att ryssarna, liksom de har gjort ett flertal gånger, kommer att använda gasen som ett politiskt vapen genom att skära av energileveranserna när de nu kan runda Ukraina och Polen.

Tyskland har hela tiden vidhållit att man inte går med på att stoppa rörledningen. Alltför stora ekonomiska intressen står på spel. Merkel har varit angelägen om att det till 98 procent färdigbyggda projektet ska vara klart innan hon lämnar sin post i september.

Vad Bidens svängning beror på är svårare att fastslå. Från Vita huset heter det att man fortfarande ser Nord Stream 2 som ”en dålig deal” för Tyskland och Europa, men att det inte tjänar USA:s övergripande intresse att försöka tvinga Berlin att riva upp Nord Stream 2 och fortsätta dispyten med Tyskland.

Överenskommelsen mellan Biden och Merkel går ut på att gasledningen fullbordas. Samtidigt lovar Tyskland att införa sanktioner mot Ryssland om Moskva använder energi som politiskt vapen eller begår ytterligare aggression mot Ukraina. Utöver det ska Tyskland och USA avsätta en miljard dollar till en ”grön fond” för att investera i Ukrainas energiinfrastruktur och övergång till ren och förnybar energi.

Detta är inget som lugnar Polen och Ukraina, vars utrikesministrar i ett gemensamt protestuttalande förklarade att Bidens beslut att inte motsätta sig gasledningen ”har skapat politiska, militära och energimässiga hot mot Ukraina och Centraleuropa, samtidigt som det ökar Rysslands potential att destabilisera säkerhetssituationen i Europa och vidmakthåller skiljelinjerna bland Natos och EU:s medlemsstater”.

I ett telefonsamtal med Merkel i onsdags prisade Putin enligt Kreml tyskarnas ”konsekventa engagemang” i Nord Stream 2, som enligt den ryske presidenten uteslutande är av kommersiell natur och har som syfte att säkra Tysklands och EU:s energisäkerhet.

Biden gjorde ett försök att dämpa kallduschen för Ukraina: Samtidigt som det tysk-amerikanska avtalet kungjordes meddelade Vita huset att USA-presidenten kommer att ta emot sin ukrainske kollega Volodymyr Zelenskyj i Washington den 31 augusti.

Besöket ska enligt Vita huset ses ”som en bekräftelse på USA:s orubbliga stöd för Ukrainas suveränitet och territoriella integritet inför Rysslands pågående aggression i Donbass och Krim”.

Läs mer:

Anna-Lena Laurén: Putin vill bli mött som en jämlike

Ledare: Rätt av Biden att dra in frikortet för Putin

Ämnen i artikeln

Joe Biden
Tyskland
Ryssland
Nord stream

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt