Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-08 09:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/miljarder-resor-okar-oron-for-att-smittan-ska-spridas-i-kina/

VÄRLDEN

Miljarder resor ökar oron för att smittan ska spridas i Kina

En kvinna i Peking köper dekorationer som ska användas vid firandet av det nya året.
Foto: Wu Hao/Epa/TT

Kina är på väg in i årets mest intensiva resdagar. Med minst tre miljarder resor oroas nu många för att covid-19 ska spridas till äldre och sköra på landsbygden.

Det är första gången sedan 2020 som som kineserna kan fira nyår utan reserestriktioner.

Ett normalt år skulle omkring tre miljarder resor ha utförts av landets omkring 1,45 miljarder invånare men årets resande kan bli än mer intensivt med tanke på att landet under pandemin stoppade i princip allt resande.

Resandet sker oftast från städerna, där de unga och medelålders arbetar eller studerar, till landsbygden.

– Detta gör att kvar på landsbygden finns äldre och sårbara, säger Hongshen Zhu vid Center for the study of contemporary China vid University of Pennsylvania till Toronto Star.

Risken för att smittan sprids på tåg och flygplan, att den tas från städer till landsbygden när släktingar ska hälsas på, anses hög. Redan nu rapporteras ett ökat tryck på sjukvården, begravningsbyråer och krematorier.

Detta är inget som uppmärksammas i kommunistpartiets officiella organ, Folkets Dagblad, där rubrikerna i stället handlar om att den senaste omikronvarianten sprids snabbt i USA och att konsumtionen och turismen åter ökar.

Osäkerheten är stor när det gäller statistiken från Kina. Enligt Världshälsoorganisationen WHO har antalet avlidna i landet ökat med 11 procent om man jämför de två senaste veckorna som det finns siffror för. Det faktiska antalet är lågt, bara 722 nya dödsfall under perioden, men på onsdagen beräknade det brittiska analysföretaget Airfinity att Kina den omkring den 23 april kommer att drabbas av 25 000 döda per dag.

Enligt Airfinity stiger antalet döda till följd av covid-19 brant mycket till följd av det kinesiska nyåret och det resande som redan nu har inletts. Nyåret infaller den 22 januari i år och resandet genomförs tjugo dagar före och 20 dagar efter det datumet.

Och medan WHO rapporterar en nedgång i antalet nya smittade i fem av de sex regioner organisationen har delat in världen i så syns en ökning i västra Stillahavsområdet där Kina ligger. WHO konstaterade också på onsdagen att det finns tecken på att den senaste omikronvarianten, XBB.1.5, kan vara mera smittsam än de tidigare.

Ämnen i artikeln

Kina
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt