Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 03:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/miljoner-till-basta-beviset-for-ett-liv-efter-doden/

VÄRLDEN

Miljoner till bästa beviset för ett liv efter döden

Bigelow Robert fotograferad på en pressträff 2013.
Bigelow Robert fotograferad på en pressträff 2013. Foto: Julie Jacobson/AP

Finns det ett liv efter döden? Den som har det bästa beviset på den frågan kommer att ta hem drygt fyra miljoner kronor. Rymdentreprenören och dollarmiljardären Robert Bigelow står bakom priset.

Robert Bigelow är fastighetsmäklaren och hotellägaren som blev rymdentreprenör. Och med tiden också inblandad i den amerikanska militärens utredningar kring ufoobservationer.

Bigelow har också ett stort intresse för det paranormala och tidigare i år utmanade han världens forskare för att få svaret på frågan: Finns det ett liv efter döden? Eller mer exakt:

”Vilket är det bästa tillgängliga beviset för att det mänskliga medvetandet överlever kroppens död?”, som det står i beskrivningen av själva tävlingen som arrangeras av Bigelow Institute for Consciousness Studies eller Bics.

För en tävling är det och priserna är väl tilltagna. Den som lämnar in det bästa beviset i form av en artikel – högst 25 000 ord lång - kan se fram emot motsvarande 4,2 miljoner kronor. Tvåan får 2,5 miljoner och trean 1,2 miljoner. Ytterligare elva pristagare får 420 000 kronor var.

För att övertyga juryn räcker det med ögonvittnen som ”bortom rimligt tvivel” kan gå i god för sina upplevelser, står det på Bics webbplats. Däremot räcker det inte med att citera diverse heliga skrifter. Enbart tro utgör inte bevis.

Av drygt 1 000 insända bidrag har 205 gått vidare till en slutlig bedömning. Och bidragen kommer från forskare som ägnat minst fem år åt frågan. Det var ett av kraven för att få delta i tävlingen.

Vilka som vinner och hur bevisen ser ut kommer att presenteras någon gång under måndagen den 1 november amerikansk tid. Anmälningstiden för att delta gick ut den 28 februari.

Robert Bigelow själv, som förlorat flera familjemedlemmar genom åren, är säker på sin sak:

– För egen del behöver jag inte övertygas. Men okej, det är inte det allt handlar om. Det handlar inte om mig, sa han i en intervju i samband med att tävlingen utlystes.

Och på institutets sajt skriver Bigelow:

”Personligen tror jag att medvetandet överlever och att det sannolikt har en betydelse vad du gör med ditt liv här.”

Ämnen i artikeln

USA
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt