Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-28 16:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/miljontals-doda-fiskar-efter-varmebolja-i-australien/

VÄRLDEN

Miljontals döda fiskar efter värmebölja i Australien

De döda fiskarna ruttnar på vattenytan i tiotals kilometer.
Foto: Australian Broadcasting Corporation/AP

Efter en värmebölja har miljontals fiskar dött i en flod i New South Wales i sydöstra Australien. De ruttnande fiskarna flyter omkring på vattenytan och lokalinvånare uppger att lukten från floden är fruktansvärd.

”Muren” av döda fiskar sträcker sig tiotals kilometer i floden Darling-Baaka nära orten Menindee. Lukten från floden är fruktansvärd, uppgav invånare till The Guardian.

– Föreställ dig att du skulle lägga en död fisk i diskhon och låta den ruttna i några dagar, bara det att vi har miljoner av dem.

Bild 1 av 2
Foto: Australian Broadcasting Corporation/AP
Bild 2 av 2
Foto: Australian Broadcasting Corporation/AP

Enligt myndigheterna tynger en värmebölja ett redan ansträngt vattenflöde i den översvämningsdrabbade regionen. Bedömningen är att massdöden av fiskar, ett återkommande problem i floden, beror på låga syrenivåer i vattnet.

Flera filmklipp visar hur de döda fiskarna täcker vattenytan i floden. Nu kräver politiker ett brådskande avlägsnande av de miljontals fiskarna som täpper igen vattenvägarna.

Tiotusentals döda fiskar hittades i samma del av floden i februari. Även i slutet av 2018 och början av 2019 skedde en massdöd av fiskar vid staden Menindee.

Läs mer:

Över 900 döda delfiner på franska stränder