Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-24 19:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/miljontals-uppmanas-fly-varsta-tyfonen-pa-decennier-i-japan/

VÄRLDEN

Miljontals uppmanas fly värsta tyfonen på decennier i Japan

Vattnet i floden Sendai steg kraftigt när tyfonen Nanmadol drog in över sydvästra Japan. Myndigheterna har uppmanat miljontals att evakuera från stormen.
Foto: Yuichi Yamazaki/AFP

PEKING. Japan stålsätter sig inför en av de kraftigaste tyfoner som har drabbat landet på årtionden. Stormen har redan tagit minst två människors liv och miljontals människor uppmanas att evakuera.

Tyfoner, som de kraftiga stormarna i Stilla Havet och Östasien kallas, är vanliga den här tiden på året i Japan. Men Nanmadol, namnet på tyfonen som drog in över södra Japan på söndagen, är kraftigare än på årtionden. Vindarna drog in från Stilla Havet i omkring 30 meter per sekund. I kombination med kraftigt regn lämnade Nanmadol efter sig översvämningar och jordskred på sin väg.

Hittills uppges minst två personer ha omkommit. En av dem var en man som hittades död i sin bil som hade voltat och återfanns på ett öppet fält. En annan man fanns medvetslös efter att ha träffats av ett jordskred. Minst 17 personer uppges hittills ha skadats av stomrens härjningar i sydvästra Japan, enligt Nikkei Asia.

Stormen fick den japanska premiärministern Fumio Kishida att skjuta upp en resa till New York där det är tänkt att han ska hålla tal inför FN:s generalförsamling på tisdag.

– Vi måste vara på vår vakt för kraftigt regn, starka vindar, höga vågor och tilltagande stormstyrka, sade en talesperson för Japans meterologiska institut vid en presskonferens.

Bild 1 av 2
Foto: Kyodo News/AP
Bild 2 av 2
Foto: AFP

De kraftiga vindarna ställde in höghastighetståg, färjor och flyg. Runt 340 000 hushåll på Japans sydligaste ö, Kyushi, drabbades av strömavbrott. På sin väg norr ut väntas stormen avta i styrka. Men den väntas föra med sig stora mängder regn över storstäder som Tokyo och Kyoto.

Över åtta miljoner människor i södra och västra Japan uppmanas att evakuera på grund av tyfonen. Vid en presskonferens vädjade premiärminister Fumio Kishida till människor i berörda områden att ta sig till säkra platser och hålla sig borta från floder, vattendrag och ställen med risk för jordskred. Det finns också farhågor för att hus ska kollapsa på grund av stormen.

2019 när tyfonen Hagibis drog in över Japan dog över 80 människor på grund av översvämningar och jordskred i stormens spår.

Forskare varnar för att extremväder som kraftiga stormar kommer att bli kraftigare på grund av den globala uppvärmningen.

Läs mer: Storm drabbar Japan – många hushåll strömlösa

Ämnen i artikeln

Japan
Klimatet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt