Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-20 13:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/min-fru-sag-honom-dra-fram-en-ny-pil-och-sikta-med-bagen/

VÄRLDEN

”Min fru såg honom dra fram en ny pil och sikta med bågen”

01:34. ”Min fru såg honom dra fram en ny pil och sikta med bågen”, säger Manhal Walid, dagen efter dådet i Kongsberg.

KONGSBERG. Hans fru jobbar i omsorgen och var på väg ut ur Coop-butiken efter att ha handlat åt de äldre när hon såg honom.

Det är dagen efter i Kongsberg, Manhal Walid tänder ett värmeljus och sedan berättar han:

– Larmet gick och då öppnas butikens dörrar automatiskt. Då ser hon honom stå där och sikta mot dem med pilbågen. Han greppade en ny pil från något slags koger som han bar på ryggen.

Flaggan vajar på halv stång på gymnasiet, Kongsberg vidaregående skole. Vid Magasinparken intill den kraftfullt brusande Numedalslågen, älven vars vatten rinner från Hardangervidda, har små lyktor och ljus tänts och blommor lagts ner.

Några av Kongsbergs 27 000 invånare stannar till, det samtalas lågmält om vad galenskapen kan handla om – men kanske mest: känner jag någon av de som träffades av pilarna?

Kompisarna Guro Barstad Holte och Gabija Baliukaite vet inte vad de ska tro.

Kompisarna Gabija Baliukaite och Guro Barstad Holte undrar som alla andra i Kongsberg om de känner någon av de som drabbades under onsdagskvällen.
Kompisarna Gabija Baliukaite och Guro Barstad Holte undrar som alla andra i Kongsberg om de känner någon av de som drabbades under onsdagskvällen. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

– Jag fick reda på att något hade hänt genom nyheterna och av några vänner före jag skulle in till stan i går, berättar Guro Barstad Holte.

– Någon hade skrivit på Facebook, och först då insåg jag hur allvarligt det var... Jag hade aldrig trott att något av det här slaget skulle kunna ske här.

Kongsberg bär mycket norsk stolthet. Den statliga vapenkoncernen bär stadens namn och har över 7 000 anställda med basen här, inunder bergen där man för snart 400 år sedan började spränga fram stora mängder silver. Dess teknologiska universitet, inriktad på just berg och geologi, är ytterligare en stolthet.

– Jag har bott här i över 20 år nu och trivs väldigt bra. Alla känner alla här. Jag är nästan uppvuxen i stan, säger Manhal Walid.

Han jobbar med små barn på en skola och hans gode vän Asad Mohammad driver en frisersalong.

Vännerna Asad Mohammad och Manhal Walid vid en av de spontana minnesplatser som skapats i Kongsberg.
Vännerna Asad Mohammad och Manhal Walid vid en av de spontana minnesplatser som skapats i Kongsberg. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

– Det är väldigt snälla människor här, bra folk! Sånt här händer inte i Kongsberg, säger Asad Mohammad.

DN talar med dem efter att de stått en stund vid den spontana minnesplatsen. Under tiden kommer nya besked från polisen: Den 37-årige mannen, av dansk härkomst, är nu anhållen och har lämnat sin version av hur han agerade när han tog livet av fem personer och allvarligt skadade två under en dryg halvtimma på onsdagskvällen.

Manhal Walid säger att han är tacksam över att hans fru inte tillhör dem. Men han befarar att en av de avlidna är en av hans bekanta.

– Det är därför jag är här, för honom och de andra som förlorat livet, säger han.

Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Det allra första som Manhal Walid märkte av att något var galet, var att två av hans grannar som är poliser, plötsligt rusade iväg hemifrån.

Sedan ringde hans fru.

– Hon var så förtvivlad och rädd. Hon var faktiskt på väg ut ur Coop-butiken när larmet gick. Då öppnas dörrarna automatiskt och hon ser honom stå där och sikta mot dem med pilbågen.

Hustrun har beskrivit för honom hur mannen greppade en ny pil från något slags koger på ryggen. En av hennes väninnor som samtidigt råkade vara i butiken var där tillsammans med sin man, en för kvällen ledig polis.

– Han träffades av en av pilarna här, vid skuldran, säger Manhal Walid och pekar på sig själv.

Polismannen tillhör de som fördes till sjukhus men klarade sig.

Flaggan vajar på halv stång på gymnasiet, Kongsberg vidaregående skole. Älven Numedalslågen rinner i bakgrunden.
Flaggan vajar på halv stång på gymnasiet, Kongsberg vidaregående skole. Älven Numedalslågen rinner i bakgrunden. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Manhal Walid säger att han först inte fattade att hans fru menade allvar.

– Jag hade svårt att tro henne, hände detta verkligen? Men så visade det ju sig...

Kompisen Asad Mohammads upplevelse var mindre dramatisk – men fylld av blåljus och sirener. Han hade stängt sin frisersalong lite tidigare för att hinna följa sin son på fotbollsmatch.

– På väg dit mötte jag minst tio polisbilar och ambulanser som körde i hög fart från Drammenhållet. Då ringde jag en vän och frågade om han visste vad som hänt. Han sa att någon hade börjar mörda folk. Sen började det komma nyheter i mobilen om att många var skadade.

Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Senare på kvällen nåddes Manhal Walid av beskedet från en kompis att en bekant till honom tillhör de avlidna.

Alla frågar sig förstås – varför?

– Ja, det är ju det man funderar på. Varför gå lös på oskyldiga människor? Man får hoppas att han får sitt straff. Jag är väldigt ledsen för det som hänt, säger Manhal Walid.

När DN pratar med honom är hans fru på ett möte på arbetsplatsen där de ska tala om vad som hänt. Som anställd i omsorgen har hon ibland kvällsskift, det var ett sånt hon var ute på.

– Hon handlar ofta i just den butiken till de gamla hon har omsorg över. Det var ju ren tur att hon inte drabbades fysiskt. Kramarna i går kväll var något speciellt.

Ämnen i artikeln

Norge
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt