Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-07 16:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/minskat-stod-for-uttrade-ur-eu-i-alla-medlemslander/

VÄRLDEN

Minskat stöd för utträde ur EU i alla medlemsländer

Stödet för att lämna EU har minskat i samtliga tillfrågade medlemsländer, enligt en studie från European Social Survey (ESS). I Sverige har stödet sjunkit med nästan fem procentenheter sedan 2016-2017.

Även om det skett en minskning är svenskarnas stöd för ett utträde bland det högsta i EU, rapporterar The Guardian. 2016-2017 var stödet i Sverige 23,9 procent, jämfört med 19,3 procent 2020-2022, enligt data från en stor Europeisk undersökning.

Studien från European Social Survey (ESS), som samlar in data från 30 EU-länder vartannat år sedan 2001, visar att medlemsländerna nu är mindre troliga att rösta för ett utträde än de var 2016-2017.

Störst minskning har stödet haft i Finland, där endast 15,4 procent av de tillfrågade var för ett utträde 2020-2022, jämfört med 28,6 procent 2016-2017. Andra länder där stödet haft ett stort fall är Nederländerna, Portugal och Österrike.

De stora tappen kommer efter Storbritanniens utträde ur EU och landets turbulenta politiska läge med fem premiärministrar på sex år, vilket tros, åtminstone delvis, vara en konsekvens av Brexit. Experter spår även att både covid-19 och Rysslands invasion av Ukraina fått EU-medborgare att se mer positivt på medlemskapet, enligt The Guardian. Samtidigt har EU-kritiska partier i bland annat Frankrike och Italien gått från idéer om utträde till att i stället försöka förändra EU inifrån.

De många sammanfallande kriserna har påverkat medlemsländernas bild av EU, enligt Mathieu Gallard, forskningschef för det ledande franska opinionsundersökningsföretaget Ipsos, som regelbundet genomför undersökningar av den europeiska opinionen.

– Nedgången i stödet för en omröstning om utträde beror troligen på en kumulativ effekt som kombinerar EU:s inställning till de senaste årens kriser, den radikala högerns återhållsamhet i att lämna EU och de många växlingarna i Brexit, säger Mathieu Gallard till The Guardian.

Studien från ESS visar även att de tillfrågades känslomässiga relation till Europa ökat mellan 2016 och 2022 i de flesta medlemsländerna. I Portugal uppgav exempelvis 54,9 procent av de tillfrågade att de kände ett stark band till Europa 2020-2022, samma siffra var 41,5 procent 2016-2017.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt