Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-18 04:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/minst-50-doda-i-strider-i-jemen/

VÄRLDEN

Minst 50 döda i strider i Jemen

Minst 50 personer, både Huthirebeller och regeringssoldater, har dödats i de senaste dagarnas intensiva strider om staden Marib i Jemen, uppger militärkällor.

TT Text

Huthirebellerna, som anses ha stöd från Iran, försökte ursprungligen ta över den oljerika staden i februari, men lyckades inte. Under september har man genomfört en ny offensiv, vilket lett till minst 400 döda.

Marib är ett av centralregeringens sista fästen i norr.

Det fattiga Jemen plågas sedan 2014 av en våldsam konflikt mellan de shiitiska Huthirebellerna och president Abd Rabbu Mansur Hadis styrkor. En saudiskledd allians gick in i kriget i mars 2015, till stöd för regeringssidan och började flygbomba rebellmål.

Sedan dess har situationen för civilbefolkningen förvärrats drastiskt. Tiotusentals liv har krävts miljontals människor tvingats på flykt. FN har beskrivit läget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof.

Ämnen i artikeln

Jemen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt