Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-23 01:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/missen-i-finland-bilar-fick-kuk-pa-registreringsskylten/

VÄRLDEN

Missen i Finland – bilar fick ”KUK” på registreringsskylten

Bilar med registreringsskyltar med bokstäverna KUK vid hamnen i Hangö, sydväst om Helsingfors.
Bilar med registreringsskyltar med bokstäverna KUK vid hamnen i Hangö, sydväst om Helsingfors. Foto: Privat

Trafikmyndighetens miss med registreringsskyltar skapade viss munterhet ute på vägarna i Finland.

– Min man och jag skrattade och funderade om finnen visste vad det betydde, säger Tarja Lilja från Åland, som såg en Volvo med ordet ”KUK” på nummerplåten.

”Bokstavskombinationen KUK på registerskyltar har på förekommen anledning inte använts tidigare i Finland. Men efter en miss hos myndigheten kör många nya kukbilar på våra vägar”, skriver Hufvudstadsbladet.

Tilltaget har minst sagt väckt uppståndelse bland svenskspråkiga i Finland. Tarja Lilja, 57, bor i Mariehamn på Åland och såg en parkerad finsk Volvo med den ovanliga bokstavskombinationen.

– Min man och jag tittade på varandra, skrattade och funderade om finnen visste vad det betydde, säger hon till DN.

Tarja Lilja bor i Mariehamn på Åland och fotade en parkerad finsk Volvo.
Tarja Lilja bor i Mariehamn på Åland och fotade en parkerad finsk Volvo. Foto: Tarja Lilja

En kvinna som vill vara anonym tog en bild på flera nya BMW-bilar som var skyltade med ”KUK” i hamnen vid Hangö, sydväst om Helsingfors.

– Jag log när jag tänkte på hur de snart skulle förenas med sina nya ägare. Jag tänkte, kanske lite fördomsfullt, att det var extra kul att det var BMW-bilar och att det blir en kul Instagramstory och det blev det, säger hon till DN.

Sara Jansson, 49, såg en annan bil.

– Jag blev förvånad att man kan ha en så opassande registreringsskylt. Kanske tjänstemannen skulle ha haft nytta av att kunna det andra inhemska språket.

Sara Jansson från Ekenäs sydväst om Helsingfors såg denna bil på vägen.
Sara Jansson från Ekenäs sydväst om Helsingfors såg denna bil på vägen. Foto: Sara Jansson

Finland har två officiella språk, finska och svenska. Cirka fem procent av finländarna har svenska som modersmål.

På finska är ord med tre bokstäver rätt ovanliga och skyltarna beror på ett misstag hos Transport- och kommunikationsverket. Drabbade kunder får kostnadsfritt byta ut plåtarna.

– Efter att vi lät tillverka ett parti med 900 KUK-registernummer började vi få respons om saken. Största delen av partiet från i somras hann vi dra in, men en del av bilarna registrerades med bokstavskombinationen i fråga. I framtiden måste vi se till att motsvarande misstag inte upprepar sig, säger Jarkko Pudas, chef för myndighetens bilregistrering, till Hufvudstadsbladet.

I Sverige har Transportstyrelsen en lång lista över spärrade bokstavskombinationer som inte får användas på registreringsskyltar, bland annat KUK.

Ämnen i artikeln

Biltrafik
Finland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt