Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-17 12:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/misstankta-37-aringen-medger-garningarna/

VÄRLDEN

Norska säkerhetspolisen: Framstår som ett terrordåd

01:09. En man gick på onsdagskvällen den 13 oktober till attack mot människor i Kongsberg i Norge. Fem personer dödades och två skadades.

Mannen som misstänks för att med pilbåge ha dödat fem personer i Kongsberg i Norge har medgett gärningarna. Polisen har tidigare haft farhågor om mannens kopplingar till radikala miljöer.

Den norska säkerhetspolisen PST anser att det som skett ser ut att vara ett terrordåd.

Den gripne mannen har enligt både polis och åklagare medgett gärningarna, vid två förhör som hållits under kvällen och natten.

Det rör sig om en 37-årig dansk medborgare som bor i Kongsberg sedan några år.

Den norska säkerhetspolisen PST skriver i ett pressmeddelande att det som skett ”i nuläget framstår som ett terrordåd”, enligt VG.

Utredningen som leds av den lokala polisen kommer att klargöra vad som vad motivet, skriver PST vidare. Den misstänkte är känd av PST sedan tidigare, men för vad lämnar säkerhetspolisen inga detaljer om.

Även polisen känner till 37-åringen sedan tidigare efter att orosanmälningar gjorts.

– Det handlar om polisanmälningar rörande radikalisering. De har kommit in under 2020 och tidigare. Vi har inga anmälningar under 2021. Det rör sig om en konvertit till islam, säger Ole Bredrup Sæverud, polischef i Sør-Øst polisdistrikt på en pressträff under torsdagen.

Ole Bredrup Sæverud, polischef i Sør-Øst polisdistrikt.
Ole Bredrup Sæverud, polischef i Sør-Øst polisdistrikt. Foto: Terje Pedersen/TT

Enligt polisen har mannen använt även andra vapen än båge och pil, men vilka vill man inte gå in på.

Det finns ännu inte något motiv till händelsen, enligt polisen, som även utreder om det rör sig om ett terrordåd.

– Vi känner oss rimligt säkra på att gärningsmannen var ensam, säger han.

Ole Bredrup Sæverud gick igenom händelseförloppet och beskrev hur poliserna som kallats till platsen fick kontakt med gärningsmannen men tvingades retirera efter att ha blivit beskjutna.

– Utifrån det vi vet är det troligt att alla dödade dräptes efter att polisen varit i kontakt med gärningsmannen första gången, säger han.

Det är fyra kvinnor och en man som bragts om livet. De var alla i 50-70-årsåldern.

Norska flaggan på halv stång i Kongsberg på torsdagen.
Norska flaggan på halv stång i Kongsberg på torsdagen. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Enligt 37-åringens advokat har mannen varit tillmötesgående i förhören.

– Han har förklarat sig i detalj och samarbetar helt med polisen, säger advokaten Fredrik Neumann.

För norska Tv2 uppger även åklagaren Ann Irén Svane Mathiassen tidigare på torsdagsmorgonen att mannen vidgått händelserna.

– Han erkänner förhållandena. Att det är han som utfört gärningarna som han misstänks för. Men huruvida han medger sig straffskyldig måste vi avvakta med, säger hon.

Det var vid 18.13 som polisen i Kongsberg larmades om en man som gick omkring i centrum med pil och båge. Gärningsmannen rörde sig i ett stort område i centrum och tog sig in i en Coop Extra-butik, där han sköt mot människor. 37-åringen greps efter en dryg halvtimmes polisjakt.

Polisstationen i Drammen där mannen förhörs.
Polisstationen i Drammen där mannen förhörs. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Han hade då dödat fem personer och använt pil och båge, men alltså även andra vapen.

Tre ytterligare skadades, varav en ledig polis. Ingen av de skadade har allvarliga skador. En av personerna tog sig till akutmottagning på egen hand och rapporterades inte bland de skadade förrän på torsdagseftermiddagen.

I samband med polisaktionen på onsdagskvällen höjdes beredskapen i hela landet, och poliserna fick order om att beväpna sig, eftersom man inte kunde utesluta att händelserna i Kongstad var terrorrelaterade. Den norska säkerhetspolisen är också inkopplad och utreder fallet ”med betydande resurser”. Hotnivån i landet har dock inte ändrats.

I Sverige ligger terrorhotnivån på en förhöjd nivå, en trea på en femgradig skala, sedan tidigare. Någon ändring har inte skett efter onsdagens händelser i Norge, uppger svenska Säkerhetspolisen.

Kongsberg under torsdagsförmiddagen.
Kongsberg under torsdagsförmiddagen. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Hur följer Säpo händelserna i Norge?

– När allvarliga händelser inträffar så samverkar vi som en del i vårt ordinarie arbete, det sker ett utbyte med andra säkerhetstjänster, säger Karin Lutz på Säpo:s presstjänst.

Under fredagen kommer det att hållas en häktningsförhandling, och offren kommer att obduceras.

Ämnen i artikeln

Norge
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt