Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-07 16:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/mutanklagad-erkanner-i-eu/

VÄRLDEN

Mutanklagad erkänner i EU

Pier Antonio Panzeri.
Foto: Marc Dossmann/AFP

En av de huvudanklagade i EU-parlamentets muthärva kring Qatar och Marocko lovar fullt samarbete med åklagarna – inklusive att berätta om vilka han erkänner sig ha mutat.

Lägre straff blir tacken för italienske ex-ledamoten Pier Antonio Panzeri.

TT Text

Enligt ett pressmeddelande från Belgiens federala åklagare har den nu 67-årige Panzeri, tillsammans med sina advokater, gjort en skriftlig uppgörelse med åklagarna.

Därmed lovar han att göra ”betydande, avslöjande, sanningsenliga och fullständiga vittnesmål om inblandandet av tredje part och, om så är fallet, sin egen inblandning i brottsliga förehavanden”, heter det från åklagarna.

Bland annat åtar han sig nu att berätta om de finansiella arrangemang som gjorts med inblandade länder och även identifiera de personer som han erkänner sig ha mutat.

Enligt uppgörelsen kan Panzeri räkna med ett begränsat straff i form av fängelse, böter och konfiskering av beslagtagna tillgångar som för tillfället beräknas till en miljon euro – drygt tio miljoner svenska kronor.

Italienaren Panzeri är en av fyra personer som greps i början av december när belgisk polis slog till mot misstänkta mutor och bedrägerier med koppling till EU-parlamentet. Officiellt har inga länder pekats ut, även om läckor från utredningen pekat mot Qatar och Marocko.

Panzeri satt i EU-parlamentet för de italienska socialistpartierna DS och PD mellan 2004 och 2019. Efteråt blev han chef för en samhällsorganisation som arbetar med ansvarsutkrävande och som skapats av en landsman som nu arbetar som assistent åt en annan italiensk ledamot i EU-parlamentet.

Vad organisationen egentligen främst ägnar sig åt har dock ifrågasatts sedan både Panzeri och grundaren – och dessutom den sistnämndes grekiska sambo Eva Kaili – gripits av polisen.

Kaili, en före detta tv-stjärna som sitter i EU-parlamentet för det grekiska socialistpartiet Pasok sedan 2014, har skyllt allt på sambon och bedyrar sin oskuld.

Panzeris uppgörelse med åklagarna öppnar för att få fram hela sanningen kring härvan som slog ned som en bomb i EU-kvarteren i Bryssel i början av december.

EU-parlamentets talman Roberta Metsola har utlovat reformer för att göra det svårare för ex-ledamöter och lobbygrupper att ta sig fram till beslutsfattarna.

Samtidigt slår härvan extra hårt mot parlamentets socialdemokratiska grupp, som både Panzeri och Kaili tillhör. Belgiska åklagare vill även att åtalsimmuniteten lyfts mot ytterligare två ledamöter i gruppen: italienaren Andrea Cozzolino och belgaren Marc Tarabella.

Den sistnämnde ska enligt utläckta uppgifter i belgisk press på tisdagen ha tagit emot 120 000 euro – drygt 1,3 miljoner kronor – av Panzeri.

Ämnen i artikeln

Qatar
Marocko
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt