Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-13 20:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/myanmars-ambassador-utelast-kupp-i-london/

Världen

Myanmars ambassadör utelåst – sov i bilen: ”Kupp mitt i London”

00:53. Myanmars ambassadör i Storbritannien har stängts ute från ambassadbyggnaden i London. Ambassadören säger att han har blivit utelåst och att militärattachén tagit kontroll över byggnaden i militärjuntans namn.

Myanmars militärattaché och andreman i London har genomfört en ”kupp” i det lilla och låst ute landets ambassadör från sin egen ambassad.

Beskickningschefen har sovit i sin bil utanför ambassadbyggnaden i Mayfair. Brittiska regeringen fördömer händelsen, men anser sig vara bakbunden.

TT Text

Bilder tagna utanför ambassaden visar Kyaw Zwar Minn stå och diskutera med en polis, med en take away-kaffe i handen.

– Jag har blivit utelåst, säger ambassadören Kyaw Zwar Minn till nyhetsbyrån Reuters.

– Det är ett slags kupp mitt i London. De har ockuperat min byggnad, fortsätter han.

Kyaw Zwar Minn utanför Myanmars ambassad i London.
Kyaw Zwar Minn utanför Myanmars ambassad i London. Foto: Niklas Hallén/AFP

Ambassadören har de senaste veckorna gjort sig ovän med militärjuntan som tog makten i Myanmar i början av februari, då han krävt att landets folkvalda ledare Aung San Suu Kyi ska friges.

Kyaw Zwar Minn uppger att han har kontaktat Storbritanniens utrikesdepartement, som säger att de följer händelseutvecklingen. Samtidigt har myanmarier samlats utanför ambassaden för att protestera mot juntans behandling av civilbefolkningen.

Den brittiske utrikesministern Dominic Raab fördömer militärattachéns och andremannens agerande, men ambassadören tycks inte kunna räkna med att få hjälp. Storbritannien säger sig nämligen inte längre kunna erkänna Kyaw Zwar Minn som myanmariskt sändebud, då han inte har stöd av sin regering.

Andremannen ska nu ha tagit över som chargé d'affaires, något som enligt BBC dock inte kommit till brittiska UD:s kännedom via gängse kanaler.

Den ordinarie ambassadören hade på torsdagsmorgonen ännu inga planer på att kasta in handduken.

– Det här är min byggnad, jag behöver komma in. Därför väntar jag här, sade han till Reuters.

Sedan kuppen i Myanmar har militären skjutit ihjäl nära 600 människor, däribland en sexårig flicka och ytterligare fler än 40 barn. Omvärlden har fördömt våldet och flera västmakter har infört sanktioner mot juntan.

Läs mer:

Militär öppnade eld mot folkmassa i Myanmar

Militären blockerar internet – men protesterna fortsätter i Myanmar

Ämnen i artikeln

London
Myanmar
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt