Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-03 20:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/nathan-sachar-spionprogrammet-pegasus-kopplas-till-israels-regering/

VÄRLDEN | KOMMENTAR

Nathan Shachar: Spionprogrammet Pegasus kopplas till Israels regering

NSO, företaget bakom spionprogrammet som har använts mot 50 000 journalister och aktivister världen över, har sitt högkvarter utanför Tel Aviv. Israels premiärminister Naftali Bennett är vän med flera av NSO:s chefer.
NSO, företaget bakom spionprogrammet som har använts mot 50 000 journalister och aktivister världen över, har sitt högkvarter utanför Tel Aviv. Israels premiärminister Naftali Bennett är vän med flera av NSO:s chefer. Foto: Jack Guez/AFP

JERUSALEM. Avslöjandena om det israeliska spionprogrammet Pegasus roll i våld och statsterror mot journalister är mycket besvärande för Israels regering. Premiärminister Naftali Bennett är nära vän till flera av cheferna i NSO, cyberföretaget som utvecklat Pegasus.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

NSO och andra israeliska företag i samma bransch föredrar att arbeta diskret. Men sedan mordet på den saudiske regimkritikern Jamal Khashoggi 2018 har NSO, Cellebrite och andra spetsföretag inom anti-terrorelektroniken befunnit sig i rampljuset.

Den saudiska regimen planerade mordet med hjälp av uppgifter från en av Khashoggis närmaste medarbetare, vars telefon tagits över av Pegasus.

Sedan dess har en ström av avslöjanden från en rad länder gjort de mediaskygga israeliska spionvaruföretagen berömda. Nyligen avslöjades att Cellebrites teknologi använts av Botswanas regering mot journalister, och härom dagen kom sensationella uppgifter om Pegasus i en brett upplagd internationell studie.

På papperet är dessa företag privata, men deras tekniska experter har så gott som alla utbildats vid det israeliska försvarets elektroniska spaningsenhet 8200.

Viktiga delar av den kapacitet de säljer till främmande regeringar utvecklades först för de israeliska säkerhetstjänsternas räkning. NSO och Cellebrite kan inte sälja sina system innan de fått klartecken från officiellt håll.

Var gång en ny skandal detonerar utfärdar företagen sin standardförklaring: ”Vi arbetar endast med statliga aktörer som bekämpar terrorism”. Men – som den israeliska tidningen Haaretz dokumenterat i en rad grävande reportage – efterfrågan på telefonhackningsteknik kommer i hög grad från regimer som vill avlyssna och skada journalister och människorättsaktivister.

Läs mer:

Spionprogram har använts mot journalister och aktivister

Reportrar utan gränser vidtar rättsliga åtgärder efter spionavslöjande

Ämnen i artikeln

Journalistik
It-säkerhet
Israel

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt