Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-21 18:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/nathan-shachar-hemlighetsmakeriet-leder-till-spekulationer-i-jerusalem/

Världen

Nathan Shachar: Hemlighetsmakeriet leder till spekulationer i Jerusalem

Undertecknarna på Vita husets balkong.
Undertecknarna på Vita husets balkong. Foto: Saul Loeb/AFP

JERUSALEM. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu skrev på tisdagen under vad han kallade ett fredsavtal med Förenade Arabemiraten. Innehållet i avtalet förblir okänt, vilket lett till intensiva spekulationer i Jerusalem, skriver DN:s Nathan Shachar.

Israel och Förenade Arabemiraten ingick på tisdagen ett ”fredsavtal” på Vita husets gräsmatta i närvaro av sjuhundra internationella celebriteter. Strax efteråt skrev Israel och Bahrain under en ”fredsdeklaration” och därefter antog de tre länderna ett visionärt program om regionalt samarbete.

Michael Winiarski: Sannolikt följer fler arabländer efter och erkänner Israel

President Donald Trump, som stod värd för evenemanget, kallade sammankomsten för ”det första steget mot komplett fred i regionen, något ingen kunnat tro till helt nyligen”. Under en presskonferens minuterna före lovade Trump att bringa fred till Mellanöstern, inklusive Iran:

– En vecka efter valet kommer jag att börja förhandla med Iran. Vi skall hjälpa dem. De kommer att få det bättre.

Premiärminister Benjamin Netanyahu, som satt bredvid Trump, såg sammanbiten ut då Trump skisserade den framtida amerikansk-iranska vänskapen. Under sitt eget tal från Vita husets balkong citerade Netanyahu Bibelns Kung David och hans psalm om fredens välsignelse:

– Jag har sett en nära vän dö i mina armar. Min egen bror föll i kampen mot terrorismen. Bara den som bär krigets ärr kan uppskatta fredens gåva.

Hans högstämda ord väckte en viss förundran i Israel, som inte utkämpat något krig mot Emiraten. Netanyahu envisades dock att kalla avtalet för ett ”fredsavtal” i stället för ett ”normaliseringsavtal”.

Dittills gick allt enligt manus. Men när den emiratiske utrikesministern Abdulla bin Zayed tog till orda och tackade Netanyahu för att han avstått från att annektera Jordandalen, så gick flyglarmet i södra Israel. Raketer från Gazaremsan avfyrades mot städerna Ashdod och Ashkelon. Flera personer sårades, ingen livshotande. Det är inte klart om det var den regerande Hamasrörelsen eller Irans skyddsling Islamiska Jihad, eller bägge, som stod för elden.

Bin Zayed, liksom hans bahrainske kollega Abdullatif al-Ziyani, underströk att grunden för en framtida regional fred måste vara en palestinsk stat sida vid sida med Israel, något som inte övertygar palestinierna. I Gaza förbjuder Hamas demonstrationer, på Västbanken kallade president Mahmud Abbas till massprotester, men uppslutningen var svag. Abbas mest fruktade rival inom det ständiga regeringspartiet al-Fatah, Muhammad Dahlan, lever och verkar i Emiraten och spenderar stora pengar på vapen och inflytande på Västbanken. Dahlans anhängare i Palestina protesterar mot det officiella palestinska motståndet mot avtalen i Washington. De menar att förbindelserna Jerusalem-Abu Dhabi i sinom tid kommer att föra Dahlan till makten i Ramallah och att denne, med Emiraten i ryggen, har bättre utsikter än den åldrige Abbas att säkra en palestinsk stat.

Det spekuleras intensivt i Jerusalem över hemlighetsmakeriet ifråga om innehållet i avtalet med Emiraten, som också efter att det undertecknats förblir okänt i Israel, också för hans eget parti. En förklaring är att Netanyahu tvingats till eftergifter av Gulfstaterna i frågor som angår bosättare och extremnationalister. Han vill att sådana detaljer blir kända först efter ceremonin, då det blir svårare för dissidenter att sätta käppar i hjulet. För att träda i kraft formellt måste avtalen ratificeras av Knesset.

Evenemanget, som planerades med största iver av Netanyahu, i avsikt att sätta ”det historiska ögonblicket” i relief, har hastigt och lustigt blivit till ett bekymmer för honom. Den israeliska allmänheten, som inom ett par dagar går in i en tre veckor lång nedstängning under årets viktigaste högtider, med karantäner och partiella utegångsförbud, är inte upplagd för några jippon. På måndagen noterades nära femtusen nya coronafall i landet; drygt tio procent av de testade.

Ämnen i artikeln

Israel
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt