Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-21 13:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/nathan-shachar-netanyahu-lutar-at-att-erkanna-mutbrott-kan-falla-regeringen/

VÄRLDEN

Netanyahu lutar åt att erkänna mutbrott – kan fälla regeringen

Israels förre premiärminister Benjamin Netanyahu.
Israels förre premiärminister Benjamin Netanyahu. Foto: Sebastian Scheiner/Shutterstock

JERUSALEM. Förre premiärministern Benjamin Netanyahu överväger att erkänna flera av de mutbrott han åtalats för, mot ett löfte att slippa fängelsestraff. Om förhandlingarna mellan Netanyahus advokater och åklagarämbetet går i lås så betyder det sannolikt att den sittande regeringskoalitionen faller.

I flera år har Netanyahu hävdat att polisutredningen och åtalet mot honom är en komplott, iscensatt av politiska fiender. Hans anhängare har lärt sig skandera hans motto ”Det blir inget, för där finns inget!” och oppositionsledaren har svurit att rentvå sitt namn i rätten.

Men de senaste veckornas vittnesmål från hans förre allt-i-allo Nir Hefetz har varit drabbande. Netanyahu, och än mer hans hustru Sara och hans son Yair, har av Hefetz beskrivits som besatta av ambitionen att skaffa sig kontroll över massmedierna. Enligt misstankarna gav Netanyahu mediemogulen Shaul Elovitj specialtillstånd för svindlande affärer i telebranschen i utbyte mot smeksam rapportering på Elovitjs nätsajt Wallah, landets största.

Sara Netanyahu.
Sara Netanyahu. Foto: Debbie Hill/AP

Det ser mörkt ut, förklarar Netanyahus advokater för honom, och det kan strax bli etter värre, för flera andra före detta förtrogna skall vittna under våren. Åklagarämbetets chef Avichai Mendelblit, som Netanyahu på sin tid utnämnde för att han bedömde honom som svag och påverkbar, är öppen för en uppgörelse utanför rättssalen, men bara om Netanyahu erkänner brott som enligt lokal rättspraxis betecknas som ”skamliga”.

Förövare av skamliga brott kan inte söka politiska förtroendeposter i minst sju år – vilket betyder att den i dag 72-årige Netanyahus karriär då vore över.

Men det brinner i knutarna för Netanyahus del. Mendelblit pensioneras om två veckor, och hans efterträdare kommer att utnämnas av justitieminister Gideon Saar, som lämnade Netanyahus Likud i fjol efter en rad förödmjukelser.

Saar är inte angelägen att hjälpa Netanyahu ur knipan, i synnerhet som en nedläggning av rättegången med stor säkerhet skulle spränga den rangliga israeliska koalitionen.

Naftali Bennetts sittande ministär – en närmast surrealistisk allians mellan fanatiska bosättarnationalister, det muslimska brödraskapet, vänsterradikaler, högerextremister, liberaler och socialdemokrater – hålls samman av ett starkt klister: deras gemensamma avsky mot Netanyahu och deras heta vilja att blockera hans väg tillbaka till makten.

Försvinner han ur politiken så har koalitionens högernationalister inte längre några skäl att regera samman med islamister och fredspartier. De återupptar hellre sitt historiska samarbete med Netanyahus Likud, när det valt en ny ledare.

Ämnen i artikeln

Israel
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt