Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-20 02:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/navalnyj-dags-att-aka-tillbaka-till-ryssland/

Världen

Navalnyj: ”Dags att åka tillbaka till Ryssland”

Aleksej Navalnyj.
Aleksej Navalnyj. Foto: Pavel Golovkin/AP

Den ryske Putin-kritikern Aleksej Navalnyj, som förgiftades med nervgas i augusti och vårdats i Tyskland sedan dess, återvänder till Ryssland den 17 januari.

Navalnyj skriver på Instagram att han antagligen helt återhämtat sig och att det är dags att återvända till Ryssland, från Tyskland, dit han flögs ett par dagar efter att hastigt insjuknat med förgiftningssymtom på en flygresa.

Enligt Reuters flyger han nu hem den 17 januari, trots att han har flera rättsprocesser hängande över sig.

Navalnyj vårdades först akut på sjukhus i Tyskland, och har sedan dess haft sin konvalescens i landet.

Rysslands säkerhetstjänst har pekats ut för förgiftningen av Navalnyj, något som myndigheterna i landet förnekar. Framförallt är det användandet av nervgiftet Novitjok som talar för det.

Flera laboratorier har slagit fast att det var det nervgiftet som användes.

Nyligen fick även Aleksej Navalnyj själv genom ett samtal till säkerhetstjänsten en bekräftelse på att den genomförde förgiftningen.

Läs mer:

Anna-Lena Laurén: Kreml gör allt för att Navalnyj inte ska återvända

Ny rättsutredning mot Navalnyj i Ryssland

Navalnyj lurade FSB-agent att erkänna giftattack

Ämnen i artikeln

Ryssland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt