Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-28 23:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/nikki-haley-vander-donald-trump-ryggen/

Världen

Nikki Haley vänder Donald Trump ryggen

Nikki Haley.
Nikki Haley. Foto: Nathan Posner/Shutterstock

”Donald Trump har svikit oss.” Det slår Trumps tidigare – mycket lojala – FN-ambassadör Nikki Haley fast i en uppmärksammad intervju som publicerades på fredagen.

– Jag tror inte på ett sådant scenario, säger Haley till Politico Magazine om möjligheten att Trump blir republikansk kandidat i 2024 års presidentval.

– Jag tror inte att han kan göra det. Han har sjunkit för djupt, fortsätter hon och säger att hon har tagit väldigt illa vid sig av Trumps beteende efter att han förlorade valet mot demokraten Joe Biden.

Donald Trump är nu föremål för ett riksrättsåtal i kongressen under åtalspunkten ”anstiftan till uppror”. Åtalet bygger på hans felaktiga påståenden om fusk i presidentvalet och det tal Trump höll kort innan hans anhängare stormade Kapitolium den 6 januari.

Nikki Haley har tidigare varit republikansk guvernör för delstaten South Carolina. Det har tidigare spekulerats i att hon själv är mycket intresserad av kandidera till presidentposten i valet 2024. Hon har inte bekräftat den uppgiften. Men i den flera sidor långa och ingående artikeln i Politico Magazine slår intervjuaren fast att det är fullkomligt solklart att den nu 49-åriga Haley kandiderar 2024.

Även mediebolaget CNN är inne på samma spår och konstaterar att tidpunkten för Haleys avståndstagande från Donald Trump inte är någon tillfällighet. Trots hög popularitet bland kärnväljare är Trumps ställning inom Republikanska partiet efter händelserna den 6 januari tillräckligt försvagad att det är läge för Haley att ta tillfället i akt och kliva fram och positionera sig.

Haley var FN-ambassadör mellan januari 2017 och december 2018. Hon var under den perioden och tiden som följde ytterst lojal med Donald Trump och hans politik.

Men nu låter det annorlunda.

– Vi måste erkänna att han svikit oss, säger hon om Trump.

– Han gick en väg som han inte borde ha gått och vi borde inte ha följt honom, vi borde inte ha lyssnat på honom. Och vi kan inte låta det någonsin hända igen.

Ämnen i artikeln

Donald Trump
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt