Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-20 11:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/nodlage-utfardat-i-chilenska-protestsamhallen/

VÄRLDEN

Nödläge utfärdat i chilenska protestsamhällen

Chiles president Sebastian Piñera under pressträffen där han tillkännager att nödläge utfärdats i 72 samhällen.
Chiles president Sebastian Piñera under pressträffen där han tillkännager att nödläge utfärdats i 72 samhällen. Foto: Esteban Felix/AP

President Sebastián Piñera har utfärdat nödläge i 72 samhällen i södra Chile efter oroligheter sedan ursprungsfolkgruppen mapuche demonstrerat för bland annat ökat självstyre och rätt till sina förfäders landområden.

TT Text

Beslutet gäller i två veckor och gör det möjligt att ta in militär för att bistå polisen och hindrar befolkningens rätt att röra sig i samhället och samlas i grupp.

Nödläget meddelades på måndagen och gäller 40 samhällen i Biobíoregionen och 32 i La Araucanía. Båda regionerna har drabbats av våldsamheter, flera gånger utfärdade av radikala mapucheaktivister.

Beslutet att utfärda nödläge sägs av president Piñera vara för att skydda befolkningen, men tidpunkten som åtgärden togs – under den kontroversiella helgdagen som firar Christopher Columbus antåg till Amerika – har rört upp känslor bland ursprungsbefolkningar som koloniserades till följd av Columbus ”upptäckt”.

Mapuche-folkets protester har även pågått i huvudstaden Santiago, där en 43-årig kvinna nyligen dödades av en fyrverkeripjäs när demonstranterna drabbade samman med polisen.

Ämnen i artikeln

Chile
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt