Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-21 09:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/nordkorea-avfyrar-fjarde-roboten-pa-en-vecka/

VÄRLDEN

Nordkorea avfyrar fjärde roboten på en vecka

I en tv-sändning i Seoul i Sydkorea på söndagen visas arkivbilder från robottester i Nordkorea.
Foto: Anthony Wallace/AFP

Läget blir allt mer spänt efter att Nordkorea på söndagen genomförde sitt fjärde vapentest på en vecka, i en markering mot USA:s och Sydkoreas gemensamma militärövningar. En ballistisk robot med kort räckvidd avfyrades mot Japanska havet vid 05.00-tiden svensk tid, enligt Sydkoreas militär.

Sydkorea och USA är mitt i den gemensamma militärövningen, som är den största på många år som en reaktion på Nordkoreas ökande militära hot den senaste tiden.

Nordkorea ser övningarna som en förberedelse för en invasion av landet, och har den senaste veckan markerat mycket kraftigt med en serie vapentest. På torsdagen sköts en interkontinental ballistisk robot av typen Hwawong-17, den största som Nordkorea har.

Det var det andra testet med en raket av den typen i år.

På söndagen sköts på nytt en ballistisk robot, enligt Sydkorea.

”Vår militär registrerade en ballistisk robot med kort räckvidd som sköts från området kring Tongchang-ri i norra Pyongan-provinsen vid 11.05 mot Östhavet (Japanska havet).” uppgav militärledningen i ett uttalande, enligt The Guardian.

Analytiker har tidigare menat att Nordkorea kommer att använda sig av militärövningen som en förevändning för att genomföra nya vapentester, och kanske även kärnvapentester.

Tidigare denna månad beordrade Nordkoreas ledare Kim Jong-un landets militär att intensifiera övningarna och att förbereda sig för ett ”riktigt krig”.

Experter har varnat för att rena misstag eller missförstånd kan få svåra konsekvenser i den upptrappade situationen, eftersom det inte finns någon direktlinje för parterna att kommunicera genom.

Nordkorea anklagade på söndagen USA för att kränka landets suveränitet genom att ta upp frågan om mänskliga rättigheter i Nordkorea under ett möte i FN. Man anklagade även FN:s generalsekreterare António Guterres för att elda på konflikten på Koreahalvön.

Läs mer: Boende fruktar ny attack på sydkoreansk ö: ”Kim Jong-Un är en person som saknar självkontroll”