Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-18 01:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/nordkorea-kan-ha-genomfort-nytt-robottest/

VÄRLDEN

Sydkorea: Nordkorea genomförde robottest

Nordkorea har skjutit i väg två ballistiska robotar som landade i havet, enligt Sydkorea och Japan.

Det sker bara några dagar efter att landet testat en ny kryssningsrobot.

Robotarna skickades på onsdagen i väg från Nordkoreas östkust, skriver nyhetsbyråerna AP och Reuters.

Enligt FN:s resolutioner får Nordkorea inte avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. För två dagar sedan kom rapporter om att landet i helgen avfyrat en ny kryssningsrobot för långdistans, vilket då var det första robottestet sedan i mars från Nordkorea. Kryssningsrobotar omfattas inte av FN-resolutionerna.

I november 2017 testade Nordkorea en interkontinental ballistisk robot med kapacitet att nå m USA och hävdade då att landet blivit en kärnvapenmakt. Sedan dess har landet mest fokuserat på kortdistansrobotar och raketer.

Omvärlden oroas av att Nordkorea sagt sig arbeta för att få fram kärnstridsspetsar som kan bäras av en robot. Samtal med USA, som gick ut på att Pyongyang skulle nedrusta i utbyte mot lättade sanktioner, avbröts 2019.

Även Sydkorea, som vill se en kärnvapenfri koreahalvö, testade på onsdagen en ballistisk robot som avfyrades från en ubåt. Sydkoreas president säger att landet måste stärka sin robotkapacitet mot bakgrund av Nordkoreas provokationer, skriver Reuters, men hävdar att testet var planerat sedan tidigare.

Läs mer:

Nordkorea har testskjutit långdistansrobotar

Ämnen i artikeln

Nordkorea
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt