Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-29 11:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/norge-lattar-pa-coronarestriktionerna/

VÄRLDEN

Norge lättar på coronarestriktionerna

Statsminister Jonas Gahr Støre.
Statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Annika Byrde/NTB

Norge lättar på coronarestriktionerna, meddelade statsminister Jonas Gahr Støre på torsdagskvällen. De stränga åtgärder som infördes före jul har haft effekt och landet har nu gått in i en ny fas där många är vaccinerade och där omikronvarianten leder till mildare sjukdom.

– Fler blir smittade, men färre behöver sjukhusvård. Vi har fortfarande toppen framför oss, säger Jonas Gahr Støre.

De nya restriktionerna innebär bland annat att det från och med fredag åter blir tillåtet att sälja alkohol på krogen, dock bara fram till klockan 23. All servering måste också ske vid borden. Alkoholförbudet på krogen har varit ett av de mest omstridda påbuden.

Restriktionerna för förskolor och skolor lättas också och bli inte längre nationella utan kommer att kunna regleras lokalt efter smittläget. Publikgränsen på arrangemang inomhus höjs till 200 personer. Seriesystemet i flera idrotter sätts i gång och all träning som sker utomhus tillåts för alla under 20 år.

Karantänsreglerna görs om där testning kan ersätta isolering i hemmet.

– Även om vi nu öppnar upp något måste vi ta hänsyn till att vi lever i en pandemi med ett mycket allvarligt virus, säger statsminister Jonas Gahr Støre.

– Vårt jobb nu blir att se till att smittan inte ökar så snabbt och så mycket att vård- och omsorgstjänsterna överbelastas på grund av många patienter och hög sjukfrånvaro. Det gör att vi inte kan släppa helt på restriktionerna.

Norrmännen rekommenderas fortsatt att arbeta hemifrån, bära munskydd i trånga miljöer och att undvika kollektivtrafik i trängsel.

Enligt Folkhelseinstituttets chef Camilla Stoltenberg är det inte möjligt att stoppa omikronvågen och den höga smittspridningen, de restriktioner som finns kvar syftar till dämpa toppen och se till att vården ska få en rimlig belastning.

Läs mer: Omikronvågen är inte möjlig att stoppa

Ämnen i artikeln

Norge
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt