Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-20 12:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/norges-nya-klimatplan-far-hard-kritik-tam-och-langsam/

Världen

Norges nya klimatplan får hård kritik: ”Tam och långsam”

Statsminister Erna Solberg under presentationen av ”Klimaplan for 2021-2030”.
Statsminister Erna Solberg under presentationen av ”Klimaplan for 2021-2030”. Foto: Berit Roald/NTB

Norges regering har offentliggjort sin klimatplan för de kommande tio åren. Oppositionspartierna gav direkt tummen ned.

– För mig är det här nådastöten för regeringens trovärdighet i klimatfrågor, säger Miljøpartiets ledare Une Bastholm till NRK.

Klimatplanen är svag och saknar både mål och verktyg. Det säger Arbeiderpartiets energi- och miljöpolitiska talesperson Espen Barth till radion efter regeringens pressträff på fredagen.

– Jag överraskades av att man inte lägger sig på samma ambitionsnivå som EU och de flesta andra industrialiserade länder.

Han får medhåll av Miljøpartiets Une Bastholm. Hon tycker, bland annat, att åtgärderna är för få, att planen kommer för sent samt att det saknas tillräcklig finansiering.

Sandra Bosch från Senterpartiet tycker att regeringen lägger över kostnaden på näringsliv och invånare. Sosialistisk Venstrepartis ledare Audun Lysbakken säger till Aftenposten att planen är ”tam och långsam”.

– Regeringen låter oljedirektörerna komma för billigt undan och lämpar över ansvaret på kommunerna och vanligt folk. De värsta utsläpparna måste ställas till svars och det måste tillföras pengar för klimatåtgärder i hela landet.

Klimatplanens nyckelpunkter är årliga mål för minskade utsläpp av växthusgaser – men lägre och inte lika omfattande som EU:s nya nivå – samt en fördubbling av utsläppsavgiften för oljeindustrin.

Andra mål är till exempel att vägfordon i högre utsträckning än i dag ska tankas med biodrivmedel, som tillverkas av förnybar råvara, och bensin och diesel ska fasas ut. Jordbruket ska också fram till 2030 minska utsläppen med fem miljoner ton.

– Regeringen kommer att minska utsläppen på ett sätt som förvandlar Norge till ett lågutsläppssamhälle och uppnår grön och hållbar tillväxt. Vi kommer att minska utsläppen, inte utvecklingen, säger statsminister Erna Solberg.

Ämnen i artikeln

Klimatet
Norge
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt