Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-21 03:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/ny-bok-hog-militar-stoppade-trumps-mojlighet-att-utlosa-karnvapenkrig/

VÄRLDEN

Ny bok: Hög militär stoppade Trumps möjlighet att utlösa kärnvapenkrig

Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Anna Moneymaker/TT

En av USA:s högste militärer var så oroad för att den dåvarande presidenten Donald Trump skulle utlösa ett kärnvapenkrig att han gjorde allt för att inskränka Trumps möjlighet att ta ett sådant beslut.

De nya uppgifterna publiceras i en ny bok av den legendariska journalisten Bob Woodward och Washington Post-journalisten Robert Costa.

De båda journalisterna beskriver hur ordföranden för de fem försvarsgrenarna, general Mark Milley, kallade till ett möte med en grupp högt uppsatta militärer som alla var placerade vid försvarshögkvarteret Pentagons krigsrum. Den plats där ett kärnvapenanfall kan inledas från.

Mötet genomfördes den 8 januari 2021, två dagar efter det att Trump eldat sina anhängare i ett tal som slutade med att flera hundra av dem beslutade sig för att storma Kapitolium.

Enligt boken, som refereras av CNN, ansåg Milley att presidenten inte längre gick att lita på och att det fanns en risk att Trump skulle kunna agera på egen hand och starta ett anfall.

– Man vet aldrig vad som kan vara den utlösande faktorn för en president, sa Milley till sina kollegor enligt boken.

Vid det hemliga mötet, som ägde rum på Milleys kontor i Pentagon, förklarade generalen att alla skulle fortsätta att följa order men att de inte skulle ta några order från någon om han inte var närvarande.

– Oavsett vad ni blir tillsagda så inled processen. Och jag är en del av processen, sa Milley.

I samband med stormningen av Kapitolium fick general Milley också ett samtal från representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi. Enligt en utskrift av samtalet som de båda journalisterna tagit del av, ska Pelosi ha uttalat sin oro för vad Donald Trump kunde tänkas göra:

– Du vet att han är tokig. Han har varit tokig en längre tid, sa Pelosi.

General Milley svarade:

– Madame, jag håller med om allt ni säger.

Enligt boken fanns det en tidigare anledning till att general Milley misstrodde Trump. Något som inträffade precis efter det att Donald Trump hade förlorat valet till Joe Biden. Då ska Milley ha upptäckt en order om att dra tillbaka samtliga amerikanska trupper från Afghanistan senast den 15 januari 2021.

Ordern kom som en fullständig överraskning för Milley liksom för medlemmarna av Trumps nationella säkerhetsgrupp. I slutändan kom ordern aldrig att sättas i verket men Milley kunde aldrig glömma att presidenten varit beredd att skriva under en så viktig order utan att först ha diskuterat frågan med sina militära ledare, skriver CNN.

Läs mer:

Melania Trump vägrade lugna mobben i Kapitolium

Ämnen i artikeln

USA
Donald Trump
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt