Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-08 20:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/ny-covidtopp-i-kina-31-400-nya-fall-pa-onsdagen/

VÄRLDEN

Ny covidtopp i Kina – 31 400 nya fall på onsdagen

Vakter vid ett bostadsområde i Peking under lockdown under torsdagen.
Foto: Noel Celis/AFP

Antalet nya covidfall under ett dygn har nått en ny toppnivå i Kina, enligt officiella siffror.

TT Text

Smittspridningen av viruset har de senaste veckorna tagit ny fart i Kina där myndigheterna försöker hindra spridningen med snabba nedstängningar, masstestning och reserestriktioner.

Enligt hälsomyndigheterna bekräftades över 31 400 nya fall i landet under onsdagsdygnet. Av dessa uppges över 27 500 vara asymptomatiska.

Antalet är dock relativt lågt sett till Kinas befolkning på omkring 1,4 miljarder människor.

Under onsdagen spreds filmer från protester vid Kinas största Iphonefabrik i Zhengzhou i centrala Kina. Anställda som bland annat förbjudits att lämna fabriksområdet på grund av covidrestriktioner hade fått nog. På torsdagen meddelas att delar av Zhengzhou nu helt har stängs.

Boende i de centrala delarna av staden kan inte lämna området utan ett negativt covidtest och tillstånd från lokala myndigheter. Invånarna uppmanas dessutom att stanna hemma.

Protesterna uppges även ha handlat om att anställda inte fått utlovade bonusar.

Företaget Foxconn, som driver fabriken, bad på torsdagen om ursäkt och sade att bonusarna försvunnit på grund av ett tekniskt fel men att alla anställda skulle få de pengar som de lovats.

”Vi ber om ursäkt för ett inmatningsfel i datasystemet och garanterar att den faktiska lönen är densamma som avtalat”, heter det i ett uttalande från företaget.

Läs mer:

Våldsamma protester vid världens största Iphone-fabrik

Fabriksarbetare flyr Kinas hårda nolltolerans mot covid-19

Ämnen i artikeln

Kina
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt