Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-03 15:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/ny-masskjutning-i-kalifornien-minst-sju-dodade/

VÄRLDEN

Sju döda i ny masskjutning i Kalifornien – 67-åring gripen

53 sek. En 67-årig man misstänks ha skjutit ihjäl sju personer i samhället Half Moon Bay söder om San Francisco.

Sju personer har skjutits ihjäl i samhället Half Moon Bay söder om San Francisco i USA – den andra masskjutningen i Kalifornien på två dagar.

En 67-årig misstänkt gärningsman har gripits, men motivet är oklart.

TT Text

Först dödades fyra personer på en svampodling och sedan tre personer på en transportfirma i samhället. Dåden skedde på måndagseftermiddagen lokal tid. Vid den första brottsplatsen hittades även en person med livshotande skador.

Omkring två timmar efter larmet om den första skjutningen upptäckte en polis den misstänkte mannen i en bil vid en polisstation i Half Moon Bay. Han greps och polisen hittade också ett skjutvapen i bilen.

– Lantarbetare har drabbats i kväll. Barn var på platsen där det skedde. Det här är en uppslitande tragedi för vårt samhälle, säger Ray Mueller från de lokala myndigheterna, enligt Reuters.

Federal polis på plats vid en av brottsplatserna.
Foto: Justin Sullivan/AFP

Mannen arbetade på en av brottsplatserna och uppges vara en ”missnöjd anställd”. Det exakta motivet är oklart. Det finns ingen ytterligare misstänkt, rapporterar ABC7 News.

Skjutningen i Half Moon Bay inträffade mindre än 48 timmar efter att en ensam gärningsman sköt ihjäl totalt 11 personer vid en dansstudio i Monterey Park utanför Los Angeles. Tidigare har tio dödsfall rapporterats, men en av de personer som vårdats på sjukhus efter attacken bekräftades död på måndagen.

Även 72-åringen som jagades misstänkt för dådet har bekräftats död. När polisen omringade honom sköt han sig själv, meddelade Robert Luna vid polismyndigheten i Los Angeles på måndagen.

Kaliforniens guvernör Gavin Newsom skriver på Twitter att han var på sjukhuset och mötte överlevande från masskjutningen i dansstudion när han fick kännedom om dådet i Half Moon Bay.

”Tragedi på tragedi”, twittrar guvernören.

https://twitter.com/GavinNewsom/status/1617697681668984838

Under årets första 21 dagar har det skett 38 masskjutningar i USA, enligt Gun Violence Archive, som beskriver en masskjutning som ett våldsdåd då fyra eller fler personer skjuts eller dödas, utöver skytten.

Läs mer:

Två elever döda i skolskjutning i Iowa

Misstänkt masskytt i Monterey Park död

Ämnen i artikeln

USA
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt