Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-29 03:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/ny-nordkoreansk-provskjutning-upptackt/

VÄRLDEN

Ny nordkoreansk provskjutning upptäckt

Bild från Nordkoreas projektil som sköts upp den 5 januari i år.
Bild från Nordkoreas projektil som sköts upp den 5 januari i år. Foto: Jung Yeon-je/AFP

Nordkorea har återigen avfyrat en oidentifierad projektil, uppger både Sydkorea och Japan på fredagen. Det är den tredje misstänkta provskjutningen på en vecka.

TT Text

Japanska kustbevakningen uppger att man upptäckt en ”uppskjutning från Nordkorea av vad som verkar vara en ballistisk robot eller robotar klockan 14.55”. Enligt nyhetsbyrån AFP säger en talesperson att man fortfarande analyserar huruvida det rör sig om ett eller flera objekt.

Nordkorea står under stränga sanktioner från FN och USA med anledning av landets kärnvapen- och robotprogram. Trots det har landet redan genomfört två testskjutningar av vad man tror är så så kallade hypersoniska robotar under det nya året – en den 5 januari och en den 11 januari.

Hypersoniska robotar kan bära både konventionella vapen och kärnstridsspetsar och anses ha stor strategisk betydelse. Om Nordkorea verkligen utvecklat en hypersonisk robot ansluter sig landet till en exklusiv skara länder. Hittills är det i stort sett Kina, Ryssland och USA som tagit fram vapentypen.

Läs mer:

Mat i stället för kärnvapen i Kims nyårstal

Ämnen i artikeln

Japan
Sydkorea
Nordkorea
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt