Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-24 23:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/ny-offensiv-fran-rebellerna-i-krigets-etiopien/

VÄRLDEN

Ny offensiv från rebellerna i krigets Etiopien

Amharamiliser i Etiopien som deltar på premiärminister Abiy Ahmeds sida i kriget. Miliserna kan liknas vid otränade hemvärnssoldater och har blivit viktiga för den federala armén som lidit stora förluster under den senaste månaden.
Amharamiliser i Etiopien som deltar på premiärminister Abiy Ahmeds sida i kriget. Miliserna kan liknas vid otränade hemvärnssoldater och har blivit viktiga för den federala armén som lidit stora förluster under den senaste månaden. Foto: Eduardo Soteras/AFP

Det etiopiska inbördeskriget har gått in i en ny fas efter att den tigreanska rebellarmén TPLF gått in i grannprovinsen Afar i öster. Samtidigt mobiliserar den pressade premiärministern Abiy Ahmed nya förband som skickas norrut för att möta offensiven.

I alla avseenden har läget i Etiopien förvärrats kraftigt under den senaste veckan. I söndags höll premiärminister Abiy Ahmed ett tal i huvudstaden Addis Abeba där han talade om sina motståndare i termer som ”cancer”, ”sjukdom”, och ”ogräs”.

– Vi arbetar för att rota upp ogräset. När vi tar bort ogräset tar vi hand om vetet, vi kommer inte att skada vetet. Ogräset rotas upp ur vårt land, sade Abiy.

Premiärministern fick Nobels fredspris så sent som 2019 men hans språkbruk påminner i nuläget om det som användes i Rwanda på tidigt 1990-tal under tiden före folkmordet.

– Varningssignalerna kring våld på folkmordsnivå i Etiopien har varit alltmer uppenbara under de senaste veckorna på alla sidor, men när det kommer från landets högsta politiska ledare är det en varning som inte kan ignoreras, säger Cameron Hudson som är knuten till tankesmedjan Atlantic Council, till brittiska tidningen The Times.

Abiys kommentar kom efter att konflikten eskalerat kraftigt i helgen när hans motståndare gick in i provinsen Afar som gränsar till Tigray i nordöstra Etiopien.

I Tigray strider rebellrörelsen TPLF för att återupprätta sitt självbestämmande efter att provinsen invaderats av federala styrkor i november i fjol.

Inledningsvis skördade den federala armén framgångar men under den senaste månaden har rebellerna tagit tillbaka samtliga större städer i Tigray och tvingat Abiy att utlysa en ensidig vapenvila.

Vapenvilan tycks nu vara över. Flera etiopiska provinser har under de senaste dagarna gått med på att skicka sina regionala styrkor för att backa upp den federala armén som lidit stora förluster i Tigray. Sedan tidigare deltar milisgrupper från Amharaprovinsen i striderna på Abiys sida.

I centrala Afar, en provins som hittills skonats från kriget, attackerades i helgen en konvoj från FN:s livsmedelsprogram WFP i närheten av staden Semera.

– WFP har stoppat alla konvojer från Semera tills säkerheten i området kan bekräftas och förarna kan fortsätta under säkra förhållanden, säger en talesperson till AFP.

Konvojen var på väg mot Tigray där FN uppskattar att 400 000 personer befinner sig i ett stadium av svält och där miljontals fler hotas om konflikten inte upphör.

WFP vet inte vem som ligger bakom attacken. Men den federala regeringen har vid upprepade tillfällen anklagats för att fördröja hjälpsändningar och Amharamiliser har tidigare stoppat konvojer på väg norrut.

Enligt TPLF:s talesperson Getachew Reda är rebellerna inte intresserade av att ta något territorium i Afar. Offensiven handlar, säger han till Reuters, om att ”nöta ned fiendens stridsförmåga”.

Sedan retirerande Amharamiliser för ett par veckor sedan förstörde i princip samtliga broar i västra Tigray är Afar en viktig länk för både TPLF och hjälporganisationerna.

Men skulle TPLF gå längre söderut i Afar ligger järnvägen till Djibouti inom räckhåll. Om den slås ut förlorar huvudstaden Addis Abeba sin viktigaste länk till omvärlden, något som helt skulle förändra maktbalansen i kriget.

Läs mer:

Svälten i Tigray kan bli lika svår som när världen slöt upp på 80-talet

Ämnen i artikeln

Etiopien
Abiy Ahmed
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt