Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-25 09:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/ny-vag-slar-hart-mot-afrika-spas-bli-pandemins-varsta/

VÄRLDEN

Ny våg slår hårt mot Afrika – spås bli pandemins värsta

Den tredje vågen slå hårdare mot Afrika än föregångarna, varnar WHO:s Afrikachef Matshidiso Moeti.
Den tredje vågen slå hårdare mot Afrika än föregångarna, varnar WHO:s Afrikachef Matshidiso Moeti. Foto: Salvatore Di Nolfi/AP

Medan smittspridningen minskar globalt är Afrika den enda kontinenten som går emot trenden. Deltavarianten, låg vaccinationsgrad och dålig följsamhet i restriktionerna ligger bakom utvecklingen, enligt experter.

– Den tredje vågen accelererar, sprider sig snabbare och slår hårdare, säger Matshidiso Moeti, WHO:s Afrikachef.

Under coronapandemin har Afrika varit en av de minst drabbade kontinenterna sett till antalet rapporterade fall. Totalt har 5,3 miljoner människor bekräftats smittade, varav 139 000 avlidit.

Sedan mitten av maj ökar däremot smittspridningen – och går tvärtemot den avtagande trenden globalt. Under perioden har en uppgång urskiljts i 20 länder.

Den senaste veckan har antalet nya fall ökat med över 30 procent jämfört med veckan tidigare. Flest nya fall har rapporterats i Sydafrika följt av Zambia och Namibia. Men även Uganda och Kenya ser stigande smittkurvor.

Experter varnar nu för att den tredje vågen kan slå hårdare än de tidigare.

– Med snabbt ökande smittotal och ett ökat antal rapporter om allvarlig sjukdom hotar den senaste vågen att bli Afrikas värsta hittills, säger Matshidiso Moeti i ett uttalande.

Hon menar att ökningen fortfarande går att stävja, men att möjligheten blir mindre och mindre. Om inget händer väntas den nya vågen slå rekord i antal smittade i början av juli.

En av förklaringarna till ökningen är att människor blivit sämre på att följa smittskyddsåtgärderna, enligt Matshidiso Moeti, som också uppmanar länder att göra munskydd mer lättillgängliga för medborgarna.

Samtidigt kan spridningen av deltavarianten vara en del av orsaken, enligt chefen för de afrikanska smittskyddsmyndigheterna, John Nkengasong. Varianten har hittills upptäckts i minst 14 länder, enligt WHO.

John Nkengasong varnar också för den låga vaccinationstäckningen i de afrikanska länderna.

– Vi släpar efter helt. Vi har helt enkelt inte vaccin, säger han till AP.

Bara omkring en procent av 1,3 miljarder människor i Afrika vaccinerats. Av de 2,7 miljarder vaccindoser som delats ut under pandemin har bara 1,5 procent getts på kontinenten.

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus har vid flera tillfällen kritiserat den ojämlika globala vaccinfördelningen och uppmanat västländerna att dela med sig av doser.

Dessutom har Covax-samarbetet, som ska förse låg- och medelinkomstländer med vaccin, inte levererat enligt förväntningarna. I mars skulle 100 miljoner doser ha distribuerats. Två månader senare, i mitten av maj hade Covax bara nått upp i omkring 60 miljoner doser.

– Vaccinbristen förlänger redan nu lidandet av covid-19 i Afrika, säger Matshidiso Moeti.

Hon säger också att WHO gör allt organisationen kan för att utjämna vaccintillgången i världen och se till att de afrikanska länderna får doser nog att skydda sina befolkningar.

Läs mer om coronapandemin här

Krav på munskydd inomhus när smittspridning ökar i Israel

Ämnen i artikeln

Kenya
Uganda
WHO
Sydafrika
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt