Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-21 04:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/ny-vapenvila-mellan-armenien-och-azerbajdzjan/

Världen

Ny vapenvila mellan Armenien och Azerbajdzjan

Foto: Aris Messinis/AFP

Armenien och Azerbajdzjan har kommit överens om en ny humanitär vapenvila, uppger talespersoner för armeniska regeringen. Vapenvila ska börja gälla på söndagen.

Även förra helgen ingick parterna en överenskommelse om vapenvila, som förhandlats fram med hjälp av Ryssland. Den gången höll den knappt 12 timmar, då bägge sidor beskjuta varandra på nytt.

Båda länderna anklagade då varandra för att ha varit den första att attackera. Minst åtta människor dödades och 33 skadades när striderna åter blossade upp, enligt det azerbajdzjanska utrikesdepartementet på söndagen förra veckan.

De båda regeringarna kom överens om att hålla den nya vapenvilan, som börjar gälla vid midnatt natten till söndag, efter att Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov talat med båda parter på telefon. Lavrov ska ha uppmanat dem att hålla sig till det avtal som slöts i Moskva förra veckan, enligt AP.

Ryssland har en säkerhetspolitisk pakt med Armenien, men har också utvecklat nära band med Azerbajdzjan.

Konflikten mellan länderna handlar om Nagorno-Karabach, ett bergsområde inom den azeriska gränsen som kontrollerats av armeniskt stödda trupper sedan det senaste kriget om regionen slutade 1994. Den nu pågående striden är den blodigaste på 26 år.

Tidigare på lördagen anklagade Azerbajdzjan armeniska styrkor för att ha attackerat landets näst största stad Gjandzja med en ballistisk robot. Attacken dödade 13 civila och skadade 50, enligt azeriska myndigheter.

Det armeniska försvarsdepartementet nekar till anklagelserna. De separatistiska myndigheterna i Nagorno-Karabach släppte på lördagen en lista över påstådda militära anläggningar i Gjandzja, men tog inte på sig attacken.

Azerbajdzjans president Ilham Aliyev fördömde robotskjutningen som ett krigsbrott och varnade armeniska ledare.

– Azerbajdzjan kommer att ge sitt svar och det kommer att göra det endast på slagfältet, sade Ilham Aliyev i ett tv-sänt tal, enligt AP.

Även Nagorno-Karabach hamnade under intensiv beskjutning natten till lördag. Tre civila skadades, enligt de lokala separatistiska myndigheterna.

Ämnen i artikeln

Armenien
Azerbajdzjan
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt