Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-05 09:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/ny-virusvariant-storbritannien-stoppar-resenarer-fran-sex-afrikanska-lander/

VÄRLDEN

Ny virusvariant i Europa – konstaterat fall i Belgien

1 min 23 sek. En ny och möjligen mer smittsam variant av coronaviruset har påträffats i Sydafrika. Fyndet väcker farhågor hos forskare, och Storbritannien stoppar resor från Sydafrika och fem andra länder.

Flera länder stoppar flyg från en rad afrikanska länder efter upptäckten av en ny oroande variant av coronaviruset.

EU-kommissionen rekommenderar nu flygstopp i hela EU efter att ett fall av varianten upptäcktes på fredagen i Belgien.

Effekterna av varianten B.1.1.529 undersöks fortfarande. Den misstänks vara mer smittsam samtidigt som vaccinerna befaras vara mindre effektiva.

Först ut att agera efter upptäckten av den nya varianten var Storbritannien. Flygstoppet till Storbritannien gäller följande länder: Sydafrika, Namibia, Zimbabwe, Botswana, Lesotho och Eswatini.

Brittiska medborgare får återvända hem, men ombeds isolera sig i bostaden. Från och med klockan 04 på söndagsmorgonen, brittisk tid, måste alla återvändare sitta i karantän på hotell.

Storbritanniens hälsominister Sajid Javid säger att forskare är ”djupt oroade” över den nya varianten, som kan ha dubbelt så många mutationer som deltavarianten.

– Det kan tyda på att den kan vara klart mer smittsam och att vaccinerna vi har nu kan vara mindre effektiva, säger han.

EU-kommissionen föreslår ett stopp för all flygtrafik från länderna i södra Afrika till EU, twittrar ordförande Ursula von der Leyen på fredagen. Rekommendationer om flygstopp infördes för samtliga EU-länder under fredagseftermiddagen. Ursula von der Leyen konstaterar att det kommer att bidra till att begränsa smittspridningen av varianten, enligt BBC.

https://twitter.com/vonderleyen/status/1464132568333398018

– Vi kommer att aktivera nödstoppet, och stoppar resor från södra Afrika, säger Dana Spinant, talesperson för EU-kommissionen, på en presskonferens på fredagen.

Kommissionen sade även att EU-länderna kan införa reserestriktioner själva – de behöver inte vänta in ett möte på fredagseftermiddagen där medlemsländerna ska diskutera frågan.

Världshälsoorganisationen, WHO, ställer sig kritisk till att länder inför reserestriktioner, rapporterar AFP.

– WHO rekommenderar att länder fortsätter att ha en riskbaserad och vetenskaplig inställning när man tillämpar reseåtgärder. Vi avråder från att införa reserestriktioner, säger talesperson Christian Lindmeier enligt AFP.

På fredagen meddelade bland annat Nederländerna, Tjecken och Italien att ett flygstopp införs.

– Medan forskarna studerar varianten måste vi iaktta största möjliga försiktighet, säger hälsominister Roberto Speranza, enligt Reuters.

Danmark stoppar icke nödvändiga resor till Sydafrika och flera andra afrikanska länder, meddelar myndigheterna. Tyskland meddelar att bara tyska medborgare får resa in från länderna, och de måste sitta i karantän. Norge inför karantän för inresande från flera afrikanska länder.

Även Israel har infört åtgärder efter upptäckten av den nya varianten. Israeliska medborgare stoppas från att resa till Sydafrika och inga medborgare från sju afrikanska länder får komma in i landet. Återvändande israeler måste isolera sig.

Den nya varianten har 50 mutationer, över 30 av dem är lokaliserade till det så kallade spikeproteinet som viruset använder för att fästa vid och ta sig in i kroppens celler. De flesta vacciner, bland annat mrna-vaccinen som används i Sverige, fungerar genom att immunförsvaret lär sig att bilda antikroppar mot spikeproteinet.

Enligt epidemiologen Neil Ferguson vid Imperial College London ser varianten ut att driva på smittspridningen i Sydafrika.

– Men vi vet inte säkert i vilken utsträckning B.1.1.529 är mer smittsam eller mer motståndskraftig mot vacciner, så det är för tidigt att göra en evidensbaserad bedömning av risken, säger han, enligt Reuters.

Än så länge har omkring 100 fall av den nya varianten hittats i Sydafrika, men fall har också upptäckts i Hongkong och Botswana, skriver Reuters.

På fredagen meddelade Israel att man upptäckt ett fall, hos en resenär från Malawi.

De flesta fallen har påträffats i provinsen Gauteng i Sydafrika.

– De senaste fyra eller fem dagarna har det varit mer av en exponentiell ökning, säger Sydafrikas hälsominister Joe Phaahla enligt Sky News.

Senaste veckan har antalet smittade ökat snabbt i Sydafrika och nu undersöker forskare från sydafrikanska universitet om den nya varianten kan vara kopplad till ökningen.

– Det finns mycket vi inte förstår om den här varianten, betonar Richard Lessells, infektionsläkare vid University of KwaZulu-Natal i Durban, Sydafrika, vid en pressträff, enligt tidskriften Nature.

– Mutationsprofilen oroar oss, men nu måste vi jobba för att förstå vad varianten innebär och vad den betyder för pandemin.

Under fredagen kommer experter från världshälsoorganisationen WHO att träffa representanter för Sydafrika för att bedöma utvecklingen i landet.

Läs mer:

Sex fall av deltaättlingen AY.4.2 upptäckta i Sverige

Britterna bevakar deltaättling – kan vara mer smittsam

Ämnen i artikeln

Sydafrika
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt