Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-30 11:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/nya-protester-i-turkiet-efter-koranbranning/

VÄRLDEN

Nya turkiska protester efter koranbränning – flera arabländer reagerar

En grupp demonstranter tänder eld på en bild av Rasmus Paludan, som organiserade den koranbränning i Stockholm på lördagen som väckt starka reaktioner i Turkiet.
Foto: Francisco Seco/AP

Nya protester hölls runt om i Turkiet på söndagen efter helgens demonstrationer i Stockholm, då bland annat en koran brändes vid Turkiets ambassad. Ilskan emot manifestationen har också spridit sig till andra arabländer.

Sveriges ambassad i Turkiet räknar med protesterna kommer att fortsätta.

Bilder visar en grupp demonstranter utanför det svenska konsulatet i Istanbul tända eld på en bild av Stram kurs-ledaren Rasmus Paludan, som organiserade koranbränningen.

En annan bild visar hur ett papper har satts upp på insidan av ett av konsulatets fönster, med texten: ”Vi delar inte den där bokbrännande idiotens åsikter!”

Utrikesdepartementet skriver i ett mejlsvar att de inte har någon kommentar till lappen.

”Vi delar inte den där bokbrännande idiotens åsikter”, står det på en skylt som satts upp på konsulatets fönster.
Foto: Francisco Seco/AP

Omkring 250 personer samlades utanför konsulatet. Även utanför svenska ambassaden i Ankara samlades demonstranter igen under söndagen, skriver nyhetsbyrån AP.

Det är andra dagen i rad som personer samlats i protest utanför konsulatet. På lördagskvällen brände demonstranter den svenska flaggan utanför byggnaden. Fler protester genomfördes utanför ambassaden i Ankara.

Även i staden Batman i sydöstra Turkiet så hölls demonstrationer, enligt videoklipp filmade av Reuters utsända. Klippen visar tusentals personer som samlats och utifrån det tycks protesten i Batman har varit den största i landet.

SVT:s korrespondent i Turkiet, Tomas Thorén, beskriver demonstrationerna i Ankara och Istanbul som begränsade med turkiska mått mätt, med ett hundratal deltagare.

”Fortsatta demonstrationer kan förväntas utanför ambassaden i Ankara och generalkonsulatet i Istanbul under de närmaste dagarna. Detta efter att flera kontroversiella politiska manifestationer genomförts i Sverige de senaste dagarna, som lett till starka reaktioner i Turkiet”, skriver Svenska ambassaden i Ankara.

Fördömanden av koranbränningen i Stockholm – och svenska myndigheters tillåtande av denna – har kommit från flera arabländer. Qatars utrikesdepartment kallar manifestationen ”en farlig provokation”, enligt turkiska statliga nyhetsbyrån Andalou.

”Det är häpnadsväckande att svenska myndigheter tillät denna oacceptabla aktion, som ägde rum inför svensk polis”, skriver det marockanska utrikesdepartementet i ett uttalande medan Algeriets utrikesdepartement skriver att ”denna avskyvärda handling provocerade muslimernas känslor och väckte agg och hat”.

Fler muslimska länder, däribland företrädare för Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Kuwait, Bahrain, Jordanien, Jemen och Libanon har reagerat på koranbränningen, enligt Andalou.

I lördags bokade Turkiet om ett möte med försvarsminister Pål Jonson.

Försvarsministern kommenterade flaggbränningen utanför svenska konsulatet på söndagskvällen.

– Jag kan konstatera att det har bränts svenska flaggor och det är väl en protest mot våra politiska ställningstaganden men de bygger ytterst på demokrati och yttrandefrihet och mänskliga rättigheter och det är värderingar som vi kommer att fortsätta stå upp för, säger Pål Jonson (M) i SVT:s ”Agenda”.

– Det är inte heller brottsligt att bränna svenska flaggor.

Även Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) och utrikesminister Tobias Billström (M) har kommenterat Turkiets ilska.

”Att bränna böcker som är heliga för många är en djupt respektlös handling”, twittrar statsministern

Läs mer: Erdogans talesperson jämför koranbränning med Kristallnatten

Ämnen i artikeln

Turkiet
Nato
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt