Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-07 19:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/nya-skyfall-i-oversvamningsdrabbade-pakistan/

VÄRLDEN

Nya skyfall i översvämningsdrabbade Pakistan

Bild 1 av 2
Foto: Husnain Ali/AFP
Bild 2 av 2
Foto: Rizwan Tabassum/AFP

Monsunregn har åter börjat ösa ned i det översvämningsdrabbade Pakistan. Det innebär att räddningsarbetet försvåras och situationen förvärras för hundratusentals människor som tvingats fly från sina hem.

Den senaste månadens översvämningar har krävt över 1 400 liv, rapporterar den pakistanska tidningen The Dawn. Som mest låg en tredjedel av landet under vatten. Stora delar av skörden förstörts och FN varnar för matbrist.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, är 6,4 miljoner människor i behov av humanitär hjälp. För närvarande lever mer än en halv miljon människor i läger, där det rapporteras om utbrott av diarré och malaria som drabbat tiotusentals människor. Totalt har 33 miljoner människor drabbats av översvämningarna.

Årets monsun är den värsta som drabbat Pakistan på många år. I hela landet har det kommit mer än dubbelt så mycket regn som normalt. I de södra provinserna har det regnat fyra gånger så mycket. Att dränera bort allt vattnet befaras kunna ta upp till ett halvår. Mer regn väntas de kommande dagarna, enligt The Dawn.

Hjälporganisationer utgår från att situationen blir än värre framöver, långt efter att monsunregnen slutat. När vattnet ligger stilla sprids fler vattenburna sjukdomar och dödssiffran väntas stiga.

Förra veckan besökte FN:s generalsekreterare António Guterres Pakistan. Han skyller katastrofen på den av människan utlösta klimatkrisen.

– Jag har aldrig tidigare sett ett sådant klimatblodbad, sa FN-chefen.

Hela året har präglats av extremväder i det ekonomiskt hårt sargade Pakistan. I våras avlöste värmeböljorna varandra, med torka som följd. I både Indien och Pakistan uppmättes de högsta vårtemperaturerna sedan mätningarna inleddes. I den pakistanska staden Jacobabad uppmättes mer än 50 grader vid flera tillfällen.

Pakistan svarar för mindre än en procent av de globala utsläppen av koldioxid men är extra känsligt för klimatförändringar. Norra Pakistan ingår i det som kallas den ”tredje polen” med bergskedjan Himalaya, åttatusenmeterstoppar och otaliga glaciärer.

De snöklädda bergen utgör en vattenreserv för åtta länder. De tio största floderna som rinner nedströms från bergskedjan försörjer mer än 1,5 miljarder människor. När glaciärerna nu smälter i allt snabbare takt bidrar det till att förvärra översvämningarna.

Ämnen i artikeln

Pakistan
Klimatet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt