Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-17 07:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/nya-virusvarianten-upptackt-i-flera-lander/

Världen

Nya virusvarianten upptäckt i flera länder

Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.
Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten. Foto: Janerik Henriksson/TT

Den nya snabbspridande varianten av coronaviruset har även upptäckts i Nederländerna och Belgien. Det handlar enligt Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten om ”något eller några enstaka fall”

Redan på lördagen blev det känt att det finns nio bekräftade fall i Danmark.

Den nya virusstammen VUI202012/01 har i nuläget inte hittats i Sverige.

– Folkhälsomyndigheten fortsätter att kontrollera virusprover och bevakar särskilt förekomsten av VUI202012/01, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten i en skriftlig kommentar till DN.

– I Sverige dominerar från och med oktober månad virusvarianten B.1.177 som är den variant som har varit vanligast i Europa från augusti och framåt.

Den nya snabbspridande varianten av coronaviruset har funnits i Storbritannien sedan i september, men har blivit vanligare de senaste veckorna, enligt den information som Folkhälsomyndigheten har fått.

– Vad man vet i nuläget är inte sjukdomen covid-19 annorlunda om man smittas av VUI202012/01 än om man smittas av andra varianter av SARS-CoV-2, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i en skriftlig kommentar.

Den nya virusstammen finns i de områden i Storbritannien där smittspridningen ökar mest.

– Myndigheterna där utreder om det finns ett samband mellan virusets egenskaper och smittspridningen, säger Anders Tegnell.

I Storbritannien varnar hälsominister Matt Hancock för att man inte har kontroll över den nya virusvarianten, och uppmanade alla som befinner sig i de områden som omfattas av nivå 4-restriktioner – sedan lördagen även London – att agera som om de vore smittade. Enligt Hancook blir det mycket svårt att få det nya viruset under kontroll innan vaccinationskampanjen nått ut, enligt Reuters.

På söndagskvällen uppgav hälsodepartementet i Rom att ett fall av den nya mutationen har upptäckts i Italien.

EU:s smittskyddsmyndighet ECDC konstaterade under söndagen att en ”pågående spridning av denna variant utanför Storbritannien inte kan uteslutas”.

Läs mer: Ny virusvariant mer smittsam – julfirande ställs in i England

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt