Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-28 07:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/nya-zeelands-premiarminister-har-testat-positivt-for-covid-19/

VÄRLDEN

Nya Zeelands premiärminister har testat positivt för covid-19

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern har insjuknat i covid-19.
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern har insjuknat i covid-19. Foto: Thierry Charlier/Camera Press/TT

Bara dagar efter att Nya Zeeland helt öppnade landets gränser testade dess premiärminister, Jacinda Ardern, positivt för covid-19, skriver the Guardian. Nya Zeeland stängde gränserna redan i mars 2020 och har varit ett av de länderna som klarat sig bäst under pandemin.

Det var på fredagen som Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern uppvisade symtom på covid-19 och på lördagsmorgonen tog hon ett test som visade att hon var smittad, skriver the Guardian. Hennes partner hade testat positivt i söndags och Ardern har under veckan suttit i karantän.

Nya Zeeland har klarat pandemin förhållandevis bra med få döda. Redan i mars 2020 införde man hårda restriktioner där man bland annat stängde gränserna och hade ett uttalat mål att eliminera viruset.

Jacinda Arderns insjuknande kommer bara dagar efter att landet öppnade upp gränserna. Hon måste nu isolera sig fram till den 21 maj och missar när regeringen ska presentera sin budget och sin plan för att minska utsläpp.

– Det här är en milstolpe för regeringen och jag är bedrövad över att inte var där. Vår plan för att minska utsläpp skulle staka ut vägen mot vårt nollutsläppsmål och budgeten skulle adressera framtiden och den långsiktiga säkerheten för Nya Zeelands sjukvård, säger hon enligt the Guardian.

Vice premiärminister Grant Robertsson tar hennes plats i parlamentet medan Ardern jobbar hemifrån.

– Som jag sa tidigare i veckan, att isolera sig med covid-19 är en nyzeeländsk upplevelse och min familj är inte annorlunda.

Läs mer: Så gick det för landet med det unika målet – att eliminera viruset

Ämnen i artikeln

Nya Zeeland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt