Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-20 10:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/nytt-atal-hotar-fangslade-navalnyj/

VÄRLDEN

Nytt åtal hotar fängslade Navalnyj

Aleksej Navalnyj riskerar ytterligare 10 år i fängelse.
Aleksej Navalnyj riskerar ytterligare 10 år i fängelse. Foto: CBS/60 Minutes

Rysslands Federala utredningskommitté vill väcka åtal mot oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj.

Efter ett beslut som klassar hans organisation som extremistisk vill myndigheten nu åtala honom för att ha startat den. Navalnyj riskerar därmed fängelse i ytterligare 10 år.

Oppositionspolitikern och den världskände Putinkritikern sitter redan i fängelse sedan februari 2021. Några månader tidigare hade han förgiftats med nervgiftet Novitjok och förts till Tyskland för vård. När han kom tillbaka till Moskva efter att ha tillfrisknat greps han på flygplatsen och dömdes till fängelse. Navalnyj hade då enligt åklagaren brutit mot reglerna för en tidigare villkorlig dom för ekonomisk brottslighet – i ett fall som har dömts ut av Europadomstolen som ogrundat. Han kunde inte infinna sig hos de ryska myndigheterna eftersom han fick intensivvård utomlands. Rättsprocessen har fördömts av politiker och aktivister världen över.

I somras klassades Navalnyjs organisation ”Fonden för kampen mot korruption” som extremistisk. Personer som startat eller varit verksamma i ”extremistiska” organisationer får inte ställa upp i presidentval under flera års tid. Dessutom riskerar grundarna upp till 10 år i fängelse. Personer som deltagit i en sådan organisation riskerar fängelse i 6 år.

Nu vill alltså staten använda sig av sina nya juridiska redskap och åtala Aleksej Navalnyj i enlighet med dem.

I ett pressmeddelande som publicerats på Federala utredningskommitténs hemsida står det att Navalnyj 2014 skapade en extremistisk organisation vars mål var att ”ändra uppbygganden av konstitutionen”. Kommittén skriver också att Aleksej Navalnyj ska ha velat förstöra ”den allmänna tryggheten och statliga integriteten”.

Som bevis för ovan nämnda påståenden anges bland annat det faktum att Navalnyjs organisation öppnat kontor i 37 ryska städer och använt sin Youtubekanal för ”propagandasyften”. Kommittén menar att detta ska ha lett till en destabilisering i flera ryska regioner och massiv oordning på gatorna i samband med demonstrationer.

Vid ett flertal tillfällen har statens hantering av Aleksej Navalnyj lett till stora demonstrationer runt om i Ryssland.

Förutom Navalnyj själv riskerar även flera av hans närmaste medarbetare åtal för inblandning i organisationen.

Oppositionspolitikern har ännu inte kommenterat de nya anklagelserna som riktas mot honom.

Läs mer:

Navalnyjs organisation hotas av likvidering

Ryskt lagförslag kan försvåra för Navalnyj att kandidera till presidentposten

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt