Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-28 05:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/okat-vald-i-afghanistan-sedan-fredssamtalen-med-talibanerna-inleddes/

Världen

Ökat våld i Afghanistan sedan fredssamtalen med talibanerna inleddes

Polisen anländer efter att en bilbomb exploderat i Kabul den 21 februari, som dödade minst två personer.
Polisen anländer efter att en bilbomb exploderat i Kabul den 21 februari, som dödade minst två personer. Foto: AFP

De dödliga attackerna mot civila i Afghanistan har ökat kraftigt sedan fredssamtalen mellan regeringen och talibanerna inleddes i september förra året. Det visar en FN-rapport som presenterades på tisdagen.

Unama, FN:s särskilda organ för Afghanistan, har publicerat sin årsrapport om säkerhetsläget i landet. Slutsatserna är inte enbart nedslående.

Under förra året dödades något över 3.000 afghaner i konfliktrelaterade händelser, och 5.785 skadades. Förskräckande siffror, men ändå en minskning med 15 procent jämfört med år 2019.

Nedgången beror på att det inträffade färre storskaliga terrordåd och färre attacker från de internationella aktörernas bombflyg.

Men statistiken visar också att våldet stegrades kraftigt under förra årets sista kvartal, som visade en nästan 45-procentig ökning jämfört med samma period året innan.

Den dramatiska ökningen råkar sammanfalla med de fredssamtal som påbörjades den 12 september förra året, mellan den afghanska regeringen och den sunniextremistiska talibanrörelsen. Men förhandlingarna har hittills mest behandlat procedurfrågor. Några konkreta resultat har inte visats.

Det verkligt alarmerande är den stora ökningen av attacker riktade mot högt uppsatta personer inom civilsamhället, framför allt kvinnor. Även journalister och människorättsaktivister har drabbats. Detta har dokumenterats av Unama i en tidigare rapport som publicerades för en dryg vecka sedan.

Av denna FN-rapport framgår att inte mindre än elva personer verksamma inom medier eller människorätt dödats under de senaste fem månaderna i Afghanistan. Den 17 januari sköts två kvinnliga domare ihjäl utanför Högsta domstolen i Kabul, i ett område som generellt räknas som säkert och välbevakat.

Svenska Afghanistankommittén (SAK) är en stor biståndsaktör med snart fyra decenniers närvaro i landet. Andreas Stefansson, generalsekreterare i SAK, säger till DN att utvecklingen är oroväckande.

– Talibanerna har parallellt med fredsförhandlingarna ökat trycket på den afghanska regeringen vilket gett en ökning av våld och stridigheter. Vad vi verkligen önskar nu är att alla politiska krafter mobiliserar för att vända utvecklingen. Att våldet ändå minskade i början av förra året visar att detta inte är omöjligt.

– SAK arbetar främst med skolor, hälsovård och landsbygdsutveckling i Afghanistan, och vi vet att det finns en stark förhoppning bland afghanerna om att de stridande parterna ska återvända till förhandlingsbordet. Just nu är läget skört och ovisst, säger Andreas Stefansson.

Ämnen i artikeln

Afghanistan
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt