Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-28 18:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/oljejatten-visste-allt-om-klimatforandringarna-morkade-sina-prognoser/

VÄRLDEN

Oljejätten visste allt om klimatförändringarna – mörkade sina prognoser

Exxon Mobils vd Darren Woods ger i oktober 2021 ett virtuellt vittnesmål i Washington om oljeindustrins desinformationskampanj om klimatförändringarna.
Foto: CNP/TT

Oljeindustrin har varit väl medveten om fossila bränslens effekt på klimatet i minst 50 år – trots att den utåt sett har sått tvivel kring klimatvetenskapen.

En ny studie slår fast att oljejätten Exxon Mobils egna klimatmodeller kunde förutse den globala uppvärmningen med stor noggrannhet redan på 1970-talet.

– Det visar att det var ett välgrundat beslut att förstöra planeten, säger Martin Hultman som forskar om klimatförnekelse.

DIGITAL PRENUMERATION

Missa inte

Läs gratis i 100 dagar!

Alla artiklar gratis i 100 dagar, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.