Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-27 07:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/oljeutslapp-upptackt-efter-orkanen-ida/

VÄRLDEN

Oljeutsläpp upptäckt efter orkanen Ida

Oljeutsläpp i Mexikanska golfen.
Oljeutsläpp i Mexikanska golfen. Foto: NOAA via AP

En insats pågår till havs utanför den amerikanska delstaten Louisiana för att lokalisera källan till ett större oljeutsläpp.

Utsläppet upptäcktes efter orkanen Idas framfart.

Satellitbilder från i onsdags visar ett större oljeutsläpp i Mexikanska golfen från USA:s kust, rapporterar AP. Utsläppet, som fortfarande pågår, uppges vara närmare två mil långt men har inte nått land.

Dykare arbetar med att försöka hitta källan, enligt kustbevakningen, skriver Reuters.

En talesperson för myndigheten säger att oljan bedöms komma från en pipeline under vattnet som ägs av företaget Talos Energy. Bolaget har gett en organisation i uppdrag att ta sig an oljan, men frånsäger sig samtidigt ansvar för utsläppet, skriver AP.

Orkanen Ida var en av de kraftigaste orkanerna som dragit in över USA och slog mot sydkusten och särskilt Louisiana förra helgen. Ida ledde i veckan sedan till stora översvämningar i New York-området, där över 40 människor omkom.

Läs mer:

Katastroftillstånd utlyst efter översvämningar i New York

Sju döda i spåren av orkanen Ida – en miljon utan ström

Peter Alestig: Svår orkansäsong hotar USA igen – kan bli framtid i Europa

Ämnen i artikeln

Väder
USA
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt