Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-03 18:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/omfattande-demonstrationer-har-brutit-ut-pa-kuba/

VÄRLDEN

Omfattande demonstrationer har brutit ut på Kuba

01:02. Tusentals kubaner deltog i en sällsynt protest mot regeringen. Demonstranterna tågade genom staden San Antonio de los Baños, sydväst om Havanna, och ropade slagord med krav på frihet och regeringens avgång.

RIO DE JANEIRO. De mest omfattande demonstrationerna på nästan 30 år har brutit ut på Kuba. Befolkningen klagar över matbristen och kräver ett slut för diktaturen. Militären har svarat med att stänga ned internet och att tåga in i Havanna.

Demonstrationerna började i staden San Antonio de los Baños med 50 000 invånare tre mil utanför huvudstaden Havanna. Tusentals människor samlades på gatorna och protesterade över matbristen, de ständiga elavbrotten och regimens hantering av den rekordstora ökande smittspridningen av coronaviruset på ön. Demonstranterna skrek slagord som ”ned med diktaturen”, ”vi är inte rädda” och ”fosterlandet och livet”, där ett flertal av Kubas främsta rappartister kräver att yttrandefrihet införs på Kuba.

Demonstrationerna har sedan spridit sig som en löpeld över Kuba och i söndags ägde spontana manifestationer rum i alltifrån städerna Santiago de Cuba och Palma Soriano till Camagüey och Havanna. På sociala medier uppmanade den tidigare hungerstrejkande musikern Luis Manuel Otero Alcantara huvudstadens befolkning att bege sig till den berömda strandpromenaden Malecón för att protestera.

– Jag ska till Malecón, vad det än kostar mig, sa Luis Manuel Otero Alcantara i en video som han publicerade på sociala medier.

Den hann endast spridas en kort stund innan myndigheterna plockade bort den och stängde ned internet på ön.

En man grips under en demonstration i Havana mot den kubanska regeringen på söndagen.
En man grips under en demonstration i Havana mot den kubanska regeringen på söndagen. Foto: Adalberto Roque/AFP

Kubas president Miguel Diaz-Canel gör som sina företrädare och skyller missnöjet på USA i stället för att lyssna på den oro som spridit sig på ön efter att antalet covidfall tiodubblats på bara någon månad.

– Vi uppmanar alla revolutionärer i landet, alla kommunister, att gå ut på gatorna där dessa provokationer förekommer och att möta dem på ett avgörande, bestämt och modigt sätt, sa Miguel Diaz-Canel enligt nyhetsbyrån DW.

Presidentens uppmaning till våld fick Julie Chung, USA:s chef för landets politik gentemot Latinamerika, att twittra: ”Vi är djupt bekymrade över uppmaningar om att slåss på Kuba.”

Senast befolkningen visade ett sådant stort missnöje för regimen var sommaren 1994 då hundratals människor samlades på strandpromenaden Malecón och protesterade mot den hungersnöd som uppstått efter att Sovjetunionen kollapsat och biståndet till Kuba upphört. För att lugna protesterna då begav sig landets dåvarande ledare Fidel Castro till demonstranterna och övertalade dem att gå hem.

Kubas nuvarande president Miguel Diaz-Canel gjorde samma sak och reste till demonstrationernas centrum i staden San Antonio de los Baños, men nåddes inte av samma gehör. I stället klagade befolkningen på de ständiga elavbrott som är en följd av landets misslyckade energipolitik.

– Energisituationen verkar ha framkallat någon reaktion här, svarade Diaz-Canel och lade skulden för landets energikris på USA:s handelsembargo.

Presidenten menar att demonstranterna uppviglats och betalats av USA:s regering.

– Gatan är för revolutionärer. Inga förrädare eller kontrarevolutionärer ska få ta över dem, sa presidenten enligt El País.

Läs mer:

Svåraste krisen i Kubas historia sedan Sovjetunionens fall

Ämnen i artikeln

Kuba
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt