Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-28 13:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/omikron-har-anlant-till-kina-bara-veckor-innan-os/

VÄRLDEN

Omikron har anlänt till Kina bara veckor innan OS

Alla i staden Anyang i provinsen Henan måste testa sig efter att Omikron upptäckts i staden.
Alla i staden Anyang i provinsen Henan måste testa sig efter att Omikron upptäckts i staden. Foto: Sipa Asia/Shutterstock

PEKING. Med OS runt hörnet brottas Kina med sitt första lokala utbrott av omikron. Att det sker på pendlingsavstånd från Peking ökar oron i huvudstaden som i sin strävan att hålla viruset borta går så långt som att uppmana invånare att inte närma sig fordon med OS-deltagare – inte ens för att hjälpa till vid en olycka.

Köerna ringlade långa i hamnstaden Tianjin i helgen, både till mataffärerna och till testcenter. Staden är den första i Kina där lokal spridning av den smittsamma varianten omikron har upptäckts och nu måste alla 14 miljoner invånare testa sig.

Hittills är bara två fall i omikron bekräftade. Men experter som uttalar sig i statliga medier befarar att det kommer att bli fler. De senaste tre dagarna har runt 20 nya covidfall om dagen rapporterats i Tianjin, vilken variant de drabbade har är oklart.

Utbrottet oroar beslutsfattarna i Kina som har en nolltolerans mot viruset. Om mindre än en månad anländer tusentals OS-deltagare och deras anhang till Peking. De kommer att leva avskärmade från resten av befolkningen för att minimera risken för att de sprider viruset ut i samhället. I helgen uppmanade Pekings trafikmyndighet invånarna att inte komma nära de fordon som OS-deltagarna och deras ledare kommer att transporteras i. Inte ens om det händer en olycka ska de gå fram och hjälpa till utan vänta på ”professionell personal”, enligt trafikkontoret.

Att omikronvarianten har nått Tianjin är särskilt oroväckande. Staden ligger runt 130 kilometer sydöst om Peking. Det tar mindre än timme med höghastighetståg att åka mellan städerna, en resa som runt 100 000 pendlare gör varje dag och som ökar risken för att omikron också tar sig in i huvudstaden.

Försäljningen av tågbiljetter mellan Tianjin och Peking stoppades på måndagen. Samtidigt kontrolleras de som färdas i bil. Invånare uppmanas att inte lämna Tianjin om det inte är absolut nödvändigt. Om de ger sig iväg krävs ett färskt negativt covid-test och ett godkännande från arbetsgivaren eller lokala myndigheter.

Vissa distrikt i Tianjin är under lockdown, men inte hela staden, och över 70 000 har satts i karantän, enligt Global Times.

Efter rapporteringen om matbrist bland invånarna i Xi’an, som suttit isolerade i över två veckor, gav sig Tianjinborna ut och bunkrade mat i helgen. 48-åriga Doudou som inte bor i något av de bostadsområden där smitta har upptäckts berättar att hon testades klockan ett på söndagsmorgonen och genom meddelanden i högtalare som ljöd över bostadsområdet fick veta att hon var tvungen att stanna hemma tills resultatet av testet kom. Därefter fick hon gå ut.

– Det är ganska lugnt. Många köper snabbnudlar men det finns mat i affären. Men det har varit lång tid nu med covid, det kommer och går, säger Doudou som trots allt tycker att Tianjin har hanterat pandemin bra.

Invånare i Peking som besökt Tianjin eller haft besök av någon från Tianjin uppmanas att stanna hemma.

Kina har tidigare rapporterat ett fåtal fall av omikron, men de har de kommit från utlandet och smittspridningen har kunnat stoppas. Det kan bli svårare den här gången när det rör sig om lokala fall. Zhang Ying vid Tianjins hälsomyndighet säger till statliga nyhetsbyrån Xinhua att han räknar med att flera fall kommer att upptäckas. En immunolog som uttalar sig i Global Times varnar för riskerna med att utbrottet sprider sig till Peking med tanke på hur många som pendlar mellan städerna.

Också i staden Anyang i provinsen Henan har två lokala fall av Omikron upptäckts. Fallen tros komma från en student som anlänt från Tianjin.

Totalt rapporterade Kina 197 nya fall i covid på måndagen, varav 100 var importerade.

Ämnen i artikeln

Kina
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt