Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-24 20:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/omikronvarianten-kan-hota-nodvandiga-samhallstjanster/

VÄRLDEN

Omikronvarianten kan hota nödvändiga samhällstjänster

Munskydd i München.
Munskydd i München. Foto: Sven Simon/TT

Omikronvariantens höga smittsamhet kan få svåra konsekvenser både i Sverige och i övriga Europa.

I Tyskland befaras omikron slå ut samhällsviktiga funktioner så som el- och vattenförsörjning om personal insjuknar samtidigt.

– Det är många samhällsviktiga tjänster som bygger på enstaka individers kompetenser, säger Jan-Olof Olsson på Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, om den svenska beredskapen.

Tidiga studier från bland annat Danmark och Storbritannien pekar på att omikron kan ge mildare symtom än deltavarianten, samtidigt som smittsamheten befaras vara desto högre.

I Tyskland har 10 442 fall av den nya virusvarianten upptäckts och hälsomyndigheten Robert Koch Institutet (RKI) bedömer att omikron inom kort kommer att vara den dominanta varianten av sars-cov-2, som orsakar covid-19. I kombination med en bristfällig vaccinationstäckning i landet, särskild bland vissa grupper, hotar omikron att slå ut samhällsviktiga funktioner så som sjukvård, polis, brandkår och vatten och strömförsörjning om en stor andel personal insjuknar samtidigt.

I takt med omikronvariantens framfart pågår ett intensivt arbete med att se över beredskapsplaner för att upprätthålla nödvändig infrastruktur i landets regioner, skriver bland andra representanter för delstaten Rheinland-Pfalz i ett pressmeddelande.

”Vi agerar nu för att förhindra att alltför många infektioner och karantänsfall orsakar så stor personalfrånvaro att förmågan att arbeta inom vården och kritisk infrastruktur som polis, brandkår, el, vatten- och matförråd är i fara”, skriver premiärminister Malu Dreyer, hälsominister Clemens Hoch, ekonomiminister Daniela Schmitt och inrikesminister Roger Lewentz i ett gemensamt uttalande, och intygar att landets regering rustar för att vara förberedda vid ett eventuellt värstascenario.

Fokus ligger bland annat på att snabbt vaccinera samhällsviktig personal en tredje gång och att upprätta el, vatten och matförråd. I extremfall kan nyckelpersoner behöva bo på sina arbetsplatser. Samtidigt bedömer tyska experter att en mycket hög belastning på vården är att vänta och att vissa regioner redan nått sin maxkapacitet.

Även det svenska samhället kan påverkas vid en ökad smittspridning. Det säger Jan-Olof Olsson, handläggare inom försörjningsberedskap på MSB. Små och och mellanstora verksamheter som kräver särskild expertis hör till de mest sårbara, till exempel värmekraftverk och elproduktion på mindre orter samt krematorier.

– Det är många samhällsviktiga tjänster som bygger på enstaka individers kompetenser. I en personalgrupp på ett mindre värmeverk har du kanske en beredskapsstyrka på sex till åtta personer som sköter hela anläggningen. Får du smitta på arbetsplatsen är du fort nere på en eller ett fåtal personer som ska upprätthålla driften dygnet runt. Det gör samhället väldigt sårbart, säger Jan-Olof Olsson.

Vad gör man i en sådan situation?

– Då får man använda sin plan B, vilket ett antal verksamheter har haft svårt att upprätthålla under pandemin har det framkommit. Många verksamheter har exempelvis varit beroende av att kunna flyga in experter från andra ställen i världen. Samtidigt kan man ju inte vara hur många som helst som håller igång ett kraftverk till vardags.

MSB fick i mars 2020 i uppdrag att ta fram tänkbara samhällskonsekvenser av smittspridningen. Uppstår det kapacitetsbrist vid testing ska regionerna med stöd av MSB exempelvis kunna välja att prioritera samhällsviktiga verksamheter. Uppdraget förändras inte av den nya virusvarianten omikron.

– Vilken variant det är spelar ingen särskild roll, utan det handlar om pandemin som företeelse, säger Jan-Olof Olsson.

I Italien varnar experter i stället för att landets strikta karantänsregler kan få hela samhället ska stanna. Enligt gällande regler måste alla, även vaccinerade, som har haft nära kontakt med en smittad isolera sig i minst sju dagar. Myndigheterna befarar att antalet nya fall kommer nå 100 000 dagligen, vilket med nuvarande regler innebär minst 500 000 isoleringar om dagen, räknat på att varje positiv person har mellan fem och tio nära kontakter.

– Det är uppenbart att vi i det här skedet och med denna spridning av omikron måste överväga förändringar i vårt sätt att ingripa, annars är vi på väg mot en generaliserad lockdown, säger virologen Fabrizio Pregliasco, rapporterar Reuters.

Myndigheterna förbereder nu för en eventuell nedskärning av isoleringskraven - åtminstone för medborgare som fått en tredje dos.

Läs mer:

FHM: Smittspridningen fortsatte öka under julveckan

När pappan dog i covid fick spårvagnsföraren nog

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt