Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-19 09:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/orkanen-sally-narmar-sig-usa-varning-for-historiska-oversvamningar/

Världen

Sally minskar i styrka – men faran inte över

Pensacola i Florida på onsdagen.
Pensacola i Florida på onsdagen. Foto: Chandan Khanna(AFP

Sally har nedgraderats från orkan till tropisk storm. Men faran är inte över – och under sin framfart på USA:s södra kust har ovädret orsakat vad som beskrivs som rekordstora översvämningar.

TT Text

Ovädret försvagas som förväntat när det drog in över land och på onsdagskvällen, svenskt tid, kom beskedet att det amerikanska orkancentret NHC nedgraderar Sally från kategori 2-orkan till tropisk storm.

Det betyder dock inte att faran är över.

”Historiska och katastrofala översvämningar äger rum i delar av nordvästra Florida och södra Alabama”, skriver NHC på Twitter, och tillägger att ett ”allvarligt översvämningshot” kvarstår när ovädret rör sig vidare inåt över land.

Under torsdagen och fredagen väntas delstaten Georgia och möjligen även South Carolina, North Carolina samt Virginia drabbas.

Under det senaste dygnet har det fallit upp till 480 millimeter regn på sydkusten. Översvämningarna har förvärrats ytterligare när Sally piskat in svallvågor från havet.

Bland de värst drabbade städerna är semesterorten Pensacola i Florida där gator och torg lagts under vatten.

”Antalet översvämmade vägar och korsningar, tillsammans med farligt bråte, har blivit för många för att lista”, rapporterar den lokala polisen på Twitter.

Vindhastigheter på 45 meter i sekunden uppmättes när Sally nådde land och sammanlagt saknar över 500.000 hushåll och företag i det drabbade området ström sedan träd blåst omkull över elledningar.

Nära 11.000 hem riskerar att förstöras när Sally drar fram och guvernörer i fyra delstater har rått de invånare som kan att lämna sina hem, även på de platser där evakueringsorder inte utfärdats.

– Jag uppmanar er i de starkaste ordalag att evakuera och söka skydd om ni har möjlighet, säger Alabamas guvernör Kay Ivey, som redan i måndags utlyste nödläge, enligt nyhetsbyrån AFP.

Sally har rört sig långsammare än en genomsnittlig orkan eller storm, vid ett tillfälle strax innan den nådde land uppgick hastigheten bara till drygt tre kilometer i timmen. Det ökar riskerna för de orter som drabbas först eftersom ovädret ligger kvar längre över varje plats.

– Den är långsam den här, säger restaurangägaren Grant Saltz i Mobile Alabama till nyhetsbyrån Reuters medan han försöker röja upp i förödelsen stormen lämnat efter sig.

– De starka vindarna höll i sig länge. I stället för några timmar fick vi ovädret i tolv timmar.

Ämnen i artikeln

Väder
Florida
USA
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt