Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-02 11:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/osterrike-kan-bli-forst-i-europa-med-vaccinplikt/

VÄRLDEN

Österrike kan bli först i EU med vaccinplikt

Förbundskansler Alexander Schallenberg vid en tidigare pressträff.
Förbundskansler Alexander Schallenberg vid en tidigare pressträff. Foto: Georg Hochmuth/AFP

Det blir tvång på att vaccinera sig i Österrike från och med februari nästa år. Det meddelade förbundskansler Alexander Schallenberg på en pressträff på fredagen.

Dessutom stänger landet nu ned i minst tio dagar.

Covidsmittan i landet har den senaste månaden ökat lavinartat, och ovaccinerade hålls redan i dag isolerade i en ”lockdown”. Nu ökar pressen – från och med februari nästa år ska landet införa vaccinationsplikt, meddelade Wienregeringen på fredagens pressträff.

– Vi har inte lyckats övertyga tillräckligt många människor att vaccinera sig, sade förbundskansler Alexander Schallenberg, enligt Reuters.

Därigenom kan Österrike bli först i EU att införa vaccinplikt för sin befolkning.

Schallenberg pekade bland annat på att vaccinmotståndare och ”fake news” driver andra att vaccinvägra, vilket har lett fram till beslutet, rapporterar den österrikiska tidningen Krone. Vaccintäckningen är låg jämfört med många länder i Västeuropa, med omkring två tredjedelar av befolkningen fullvaccinerad. Samtidigt är betydligt fler vaccinerade än i länder som Tjeckien och Ungern.

Österrike ska därtill stänga ned i minst tio dagar från och med måndag för att stävja smittan. Regeringen kan sedan förlänga nedstängningen i ytterligare tio dagar.

– Det smärtar att sådana åtgärder fortfarande måste vidtas, sade Alexander Schallenberg.

Landet blir därmed först i Västeuropa att på nytt införa en nationell nedstängning.

Det ska fortsatt vara tillåtet att lämna hemmet för att handla, åka till och från arbetet, få hälso- och sjukvård och vara utomhus för ”fysisk och psykisk” avkoppling.

Läs mer:

Ingmar Nevéus: Vaccintvång – sista åtgärden när inget annat fungerar

Vaccin ett krav för att få röra sig fritt i Österrike

Pressen på ovaccinerade ökar i Europa

Ämnen i artikeln

Österrike
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt