Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-25 23:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/osterrikes-brottsmisstankte-kansler-anklagas-for-att-skapa-dimridaer/

VÄRLDEN

Österrikes brottsmisstänkte kansler anklagas för att skapa dimridåer

Förbundskansler Sebastian Kurz under en presskonferens tidigare i år.
Förbundskansler Sebastian Kurz under en presskonferens tidigare i år. Foto: Tobias Steinmaurer/TT

I slutet av juni hittades en 13-årig flicka död i en park i Wien. Kort därefter häktades tre unga män, varav två är asylsökande, misstänkta för dådet.

Nu anklagas den österrikiska förbundskanslern Sebastian Kurz för att försöka utnyttja händelserna för att avleda uppmärksamheten från den rättprocess han själv är inblandad i.

Lördagsmorgonen den 26 juni hittas en 13-årig flicka död, lutad mot ett träd, i ett grönområde i Wien. Hon misstänks ha våldtagits och dött av kvävning.

Enligt polisutredningen ska flickan en dag tidigare ha träffat en 16-årig pojke som hon kände. De båda ungdomarna ska ha tagit emot droger från en 22-årig man och sedan följt med honom till en 18-årig mans lägenhet. Där misstänks flickan ha våldtagits och kvävts till döds.

Polisen rubricerar brottet som våldtäkt med dödlig utgång. 16- och 18-åringen, liksom en 23-årig man som misstänks ha befunnit sig i lägenheten där flickan avled, är häktade under den pågående utredningen. Samtliga nekar till brott. 22-åringen som misstänks ha försett ungdomarna med droger är efterlyst.

Dådet har väckt stor uppmärksamhet i österrikiska medier. Vid en presskonferens några dagar efter händelsen fördömde förbundskansler Sebastian Kurz det som skett.

– Jag är fortfarande djupt chockad och berörd av det fruktansvärda dåd som begåtts här i Wien, sa han.

Förbundskanslern hänvisade till att de brottsmisstänkta personerna kommer från Afghanistan. Tre av fyra har sökt asyl i Österrike.

– Jag kommer definitivt inte att mjuka upp några asyllagar, eller sätta stopp för utvisningar till Afghanistan, sa Sebastian Kurz.

Ett anmärkningsvärt uttalande, enligt Herbert Langthaler från organisationen Asylkoordination, som arbetar för att sprida kunskap om frågor som rör flykt, migration och integration.

– Det här är ett brottsfall som inte har något att göra med asylfrågor över huvud taget. Förbundskanslern försöker distrahera allmänheten från anklagelserna som just nu riktas mot honom själv, säger Herbert Langthaler.

Herbert Langthaler på organisationen Asylkoordination säger att debatten om dådet i Wien misstänkliggör Österrikes många invånare med afghansk bakgrund.
– Jag har haft kontakt med människor som säger att de inte längre vill berätta varifrån de kommer.
Herbert Langthaler på organisationen Asylkoordination säger att debatten om dådet i Wien misstänkliggör Österrikes många invånare med afghansk bakgrund. – Jag har haft kontakt med människor som säger att de inte längre vill berätta varifrån de kommer. Foto: Privat

Sebastian Kurz är föremål för en brottsutredning, misstänkt för att ha lämnat falskt vittnesmål. ”Du får allt du vill ha!” ska förbundskanslern ha skrivit i ett sms till vännen Thomas Schmid, strax innan Schmid utsågs till vd för ett av Österrikes mäktigaste bolag. Trots detta nekade förbundskanslern senare till att han varit inblandad i rekryteringen.

Läs mer: Lovisa Herold: Kan något skada Österrikes ”underbarn” Sebastian Kurz?

Den som döms för att ha lämnat falskt vittnesmål i Österrike riskerar tre års fängelsestraff. Michael Möseneder, reporter på den österrikiska tidningen Der Standard, säger att det inte råder något tvivel om att förbundskanslern använder dådet i Wien för att distrahera väljarna från utredningen.

– Däremot var det inte han som startade själva debatten om ett stopp för utvisningar till Afghanistan – det gjorde justitieminister Alma Zadic från De gröna, säger Michael Möseneder.

En dryg vecka före dådet i Wien kritiserade justitieministern, vars gröna parti regerar tillsammans med Sebastian Kurz konservativa ÖVP, utvisningarna från Österrike till Afghanistan. Nu har debatten skiftat fokus. Reportern Michael Möseneder säger att samtliga partier har uttryckt krav på att personer som döms för brott ska utvisas snabbare.

– Till och med De gröna, säger han.

Brottsmisstankarna mot Sebastian Kurz har lett till en intensiv debatt om huruvida han kan sitta kvar som förbundskansler om han skulle dömas. Själv säger Kurz att han har ett ”rent samvete” och att han inte har några planer på att avgå. En dom väntas senare under sommaren.

Herbert Langthaler på organisationen Asylkoordination säger att förbundskanslerns utspel efter händelserna i Wien misstänkliggör de många människor med afghanskt ursprung som lever i Österrike. Själv hade Herbert Langthaler önskat sig en helt annan diskussion efter dådet.

– Det vi egentligen borde prata om är vilket skydd det finns att få för våldsutsatta kvinnor. Våld mot kvinnor förekommer i alla samhällsgrupper, oavsett nationalitet. Utvisningar är ingen fungerande strategi för att förebygga våld, säger han.

Läs fler artiklar om Österrike här

Ämnen i artikeln

Österrike
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt