Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-29 07:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/ovader-i-norge-manga-evakuerade/

VÄRLDEN

Oväder i Norge – många evakuerade

Boende i i Ørskog har evakuerats efter ett ras.
Boende i i Ørskog har evakuerats efter ett ras. Foto: Svein Ove Ekornesvåg/NTB

Högsta varningsnivå råder i Norge, sedan extremvädret Gyda har dragit in och utlöst översvämningar och skred.

TT Text

I Eresfjord i Molde kommun befaras floden Dokkelva svämma över. Till en början talades om att evakueringar omfattade 90 personer men senare sänktes den siffran till 44 boende.

Vattennivån i älven har stigit med över en meter sedan klockan 19 på onsdagskvällen.

– Älven utgör en stor fara. Den hittar nya vägar ned mot bostadsområdena, säger ordförande i Moldes kommun, Torgeir Dahl, till VG.

”Vi gör fortlöpande bedömningar om det behövs ytterligare evakueringar och hur länge evakueringarna ska vara”, skriver polisen i ett uttalande, rapporterar nyhetsbyrån NTB.

I Sjöholt i Ålesunds kommun har 16 hus evakuerats efter ett skred vid ett byggområde. Inga personer ska ha kommit till skada.

Ovädret drog in över Vestlandet och mellersta Norge på onsdagskvällen. Det har fört med sig stora mängder regn som orsakar översvämningar och flera vägar har stängts av.

Och Norges vatten- och energimyndighet NVE klargör att det ser ut att bli värst under tosdagen. Högsta varningsnivå – röd – råder.

– Aldrig tidigare har vi rapporterat om en så stor fara för skred, säger Aart Verhage, regionchef på NVE, till NRK.

Gyda har klassificerats som en himlaflod (”atmospheric river” på engelska), vilket innebär att mycket fuktig luft koncentreras i en smal zon som drar in över land och resulterar i oerhört mycket regn eller snö.

Ovädret mattas sedan av när det drar vidare in över Sverige och Norges norra delar. Vindbyar med orkanstyrka har redan rapporterats från bland annat Åreskutan i Jämtland.

Läs mer:

Risk för ishalka och laviner i norr

Ämnen i artikeln

Norge
Väder
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt