Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-29 09:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/ovantat-fynd-satter-hyllad-arkitekturstil-pa-pottan/

VÄRLDEN

Oväntat fynd sätter hyllad arkitekturstil på pottan

Ända sedan 2019 har renoveringen av Notre-Dame pågått.
Foto: Maxime L'Héritier

Under renoveringen av jättekatedralen Notre-Dame i Paris har historikerna gjort en oväntad upptäckt. Medeltidsbyggarna använde sig av långa järnstänger för att få ihop bygget, vilket sätter byggnadsstilen på den här tiden – gotiken – i sämre dager.

– Det är nästan lite fusk, säger arkitekturhistorikern Jakob Lindblad.

Det var i april 2019 som ett av Paris mest kända byggnadsverk, medeltidskatedralen Notre-Dame, drabbades av en omfattande brand. Taket förstördes och mittvalvet rasade in.

– Det mest tragiska var att hela takstolskonstruktionen också förstördes. Den var gjord av ek och det var den enda mer eller mindre helt intakta takstolskonstruktionen av den här storleken från den här tiden som fanns kvar, säger Jakob Lindblad, arkitekturhistoriker vid Uppsala universitet, till DN.

Efter branden påbörjades en omfattande renovering, som fortfarande pågår. Och det var under detta arbete som man upptäckte att många av stenarna inne i kyrkan hade fogats samman med långa järnstänger. Det var en teknik som inte alls var ovanlig under medeltiden, men att man gjorde det så här tidigt – redan i mitten av 1100-talet – och i en sådan omfattning, har förvånat historikerna.

Enligt Jakob Lindblad är gotiska katedraler, likt Notre-Dame, mycket avancerade byggnadskonstruktioner, som kan liknas vid gigantiska pussel.

Det var i april 2019 och i samband med en renovering som Notre-Dame i Paris utsattes för en omfattande brand.
Foto: Mickaël Lefevre©BSPP

– De har stora fönsterpartier, höga valv och minimalt med sten. Det ger en nästan svävande känsla när man går in i dem. Gotiken har alltid hyllats för det och lyfts fram som tekniskt fulländad, för de här höga valven och hur man lyckades få hållfasthet genom att stapla stenar på varandra som hålls på plats av sin egen tyngd.

Men nu, säger han, när det visar sig att man använde sig av järnstänger, hamnar gotiken lite i en annan dager.

– Inte för att man använt järn, för det gjorde man vid den här tiden, bland annat i fönsterramarna på Notre-Dame. Utan för att man använt järn så systematiskt och i sådan omfattning. Det var oväntat. Många har vurmat för gotiken som det stora idealet, men nu kan man nästan säga att det känns som lite fusk, säger Jakob Lindblad, som inte varit inblandad i den nu aktuella forskningen.

Fyndet presenteras i den vetenskapliga tidskriften Plos och enligt forskarna kan det bidra till bättre förståelse av hur järnhanteringen i det medeltida Paris gick till. Bland annat visar analyserna att järn användes redan från start när kyrkan började byggas på 1160-talet.